IMG 0736p

05 червня 2014 року в приміщенні відділення Національної служби посередництва і примирення в Івано-Франківській області відбувся «круглий стіл» на тему: «Обговорення нової моделі вирішення трудових спорів в Україні».

В обговоренні взяли участь: Ігор Басюк –  голова Ради профспілок Івано-Франківської області; Уляна Гураль – начальник юридичного відділу РПО; голови обласних галузевих профспілок; голови обласного об’єднання та міської організації роботодавців; трудові арбітри та незалежні посередники НСПП.

З вступним словом виступив начальник відділення Роман Баб‘юк. Він охарактеризував основні риси та мету Нової моделі. Розповів про експертну групу зусиллями якої була розроблена Нова модель, європейський досвід вирішення трудових спорів та про співпрацю Національної служби посередництва і примирення України та Національної служби посередництва Швеції.

Головні спеціалісти Відділення більш детально ознайомили присутніх з особливостями нового механізму вирішення трудових спорів. Зокрема, Світлана Гойсан, розповіла, що суттєвою відмінністю Нової моделі вирішення трудових спорів є їх поділ на: трудові спори про права та трудові спори про інтереси, а не на колективні та індивідуальні, як існує тепер. Уляна Бачинська, наголосила на більш дієвому механізмі позасудового та судового захисту працівників та більш широкі повноваження надані профспілкам та організаціям роботодавців у вирішенні трудових спорів.

Учасники «круглого столу» приймали активну участь в обговоренні Нової моделі вирішення трудових спорів та усі зійшлися на думці, що Нова модель дасть можливість підвищити рівень захищеності прав найманих працівників.

На завершення, начальник відділення Роман Баб’юк, подякував присутнім за участь у роботі «круглого столу» та запевнив у готовності Відділення до співпраці для ефективного захисту прав найманих працівників на території Івано-Франківської області.

Інформаційно-аналітичний відділ

Ради профспілок Івано-Франківської області