9999139

 

Які тенденції в питаннях оздоровлення маємо нинішнього сезону та як вплинула на цю кампанію анексія Криму? Щоб знайти відповідь на це питання йдемо  до Івано-Франківської обласної дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.  

 

- Безперечно, кількість працюючих в області таборів не достатня, щоб задовольнити всіх бажаючих приїхати на оздоровлення в наш край,  попит перевищує пропозицію, – констатує ситуацію  Світлана Дичковська, начальник відділу соціальних послуг обласної дирекції Фонду СС з ТВП  –  В Карпати їдуть зі всієї України. Особливо нинішнього року, коли анексовано Крим, тож тепер карпатські табори – нарозхват, відчутна певна напруга. У великому попиті «Смерічка», «Едельвейс», «Дружба», «Сокіл», які, на жаль, фізично обмежені в своїх можливостях. Проблема не у фінансуванні, а в обмеженій кількості місць. Також в час нестабільності й збройних протистоянь на Сході країни, батьки не відпускають своїх дітей далеко від дому. Раніше значно популярнішими, як зараз, були оздоровниці в Запорізькій, Одеській областях.

 

- Чи можете про це сказати мовою цифр?Статистика – позитивна. Щороку збільшується кількість застрахованих осіб, дітей яких ми оздоровлюємо коштом Фонду або ж певною частиною таких коштів. Для прикладу  візьмемо три останні роки: 2012 рік. Оздоровлено –  4 тисячі дітей,  2013 – до 5 тисяч, нинішнього 2014 року планку також піднято – маємо оздоровити 5400 дітей.

 

- Частину путівок Івано-Франківське обласне відділення купує в таборів за повну вартість. Цього року переможцями держзакупівель стали 7 таборів, в них ми й закупили путівки за повну вартість.

 

На оздоровлення дітей цього року  для Івано-Франківської області Фонд виділив 9 млн. 200 тис. грн. Торік сума складала 5млн. 733 тис.грн., позаминулого року – 2млн.900 тис. Отож, маємо значне зростання щодо виділених коштів.  Якщо окремо сказати про харчування, мед–, культ- обслуговування відпочивальників, то воно повноцінне, нарікань останніми роками не було.

 

- Як розповсюджуються путівки, які категорії дітей під пильнішою увагою? Й чи нема дискримінації щодо інших категорій дітей?

 

- Путівки розповсюджуються на підприємствах, цим питанням займаються  комісії соцстрахування. Перевага надається  пільговій категорії застрахованих працівників: одиноким матерям, багатодітним сім’ям,  родинам, які мають хворих дітей, котрі перебувають на диспансерному обліку. Рішення кому дати путівку на підприємстві приймає власне ця комісія. Путівка видається людині за 10 відсотків її вартості.

 

Чи нема дискримінації щодо не пільгових категорій дітей?

Скажу, що ми повсякчас шукаємо шляхів вирішення цього питання, об’єднуючи зусилля наших партнерів, якими є профспілки, також ними є певні підприємства, що  оплачують частину вартості путівок для решти дітей своїми коштами, це й кошти районних бюджетів, є квоти в Мінагрополітики, які також використовуються на оздоровлення дітей. Тож реально батьки оплачують третину вартості.  Звичайно, що кожна взята копійка є підконтрольна, наразі щодо норм харчування, щодо санітарних норм ситуація в нас стабільно добра.

 

  Окремо можу сказати й про те, що в межах бюджетних коштів, в межах статті витрат на санаторно-курортне лікування, наш Фонд видає путівки для оздоровлення матері і дитини. На жаль, цього року були заплановані кримські санаторії, та через анексію Криму ми повернули назад 300 путівок.

 

                                                      Інформаційно-аналітичний відділ 

Ради профспілок Івано-Франківської області

http://www.rpo.if.ua/index.php?act=page&id=72