Найпотужніша і найдієвіша, без перебільшення, обласна організація профспілки працівників освіти і науки України відзначила своє 75-річчя. Ювілей став доброю нагодою спілчансько-освітянському колективу зібратися разом, поспілкуватися, проаналізувати зроблене і намітити плани на майбутнє. (Ми ж українці, тож і у свято – про роботу.) Це були роки становлення, розвитку, здобутків і перемог. Упродовж 75 років обласна організація стоїть на варті дотримання законодавства щодо прав працівників освіти і студентства.

147eeВідвойовано чимало позицій як для галузі, так і для кожного спілчанина. Звісно, в центрі уваги була постать голови обкому профспілки, його берегині Світлани Скалько, яка 45 років віддала улюбленій спілчанській справі. Вона нагадала: першочерговим завданням профспілки є оперативне реагування на динамічні зміни, що відбуваються у всіх сферах суспільного життя, у профспілковому русі і освітянському просторі, тобто, треба постійно бути на передовій. Міцність організаційних ланок, соціальне партнерство, позитивний імідж, єдність дій є найголовнішими складовими профспілкової роботи. Їх обговорювали під час пленуму обласної організації, який перейшов у свято «Від усієї душі» з усіма атрибутами: вітаннями, відзначеннями, піснями у виконанні освітян-переможців конкурсів художньої самодіяльності.

Родзинкою заходу став фільм «Обличчям до людей», перегляд якого повернув присутніх у ностальгічні спогади про пройдене і пережите. Архівні матеріали засвідчують ентузіазм, який охопив освітян з нагоди створення у різних закладах перших профорганізацій.

Довоєнний початок діяльності профспілки був пов'язаний з участю у розподілі продуктів і промислових товарів, організаційним зміцненням. Після війни до профорганів почали обиратися кращі з кращих освітяни, фронтовики. Зростали авторитет профспілки і довіра до неї. Організація трудового суперництва, оздоровлення спілчан і їхніх дітей, спартакіад, обласних оглядів на кращий навчальний кабінет та художньої самодіяльності – ось далеко не повний перелік питань, якими опікувався обком профспілки. Наприкінці 60-х років минулого століття народжується і реалізується ідея видатного педагога-земляка Василя Сухомлинського щодо організації роботи з молоддю. Ця ідея живе і нині. Під увагою обкому перебували побутові питання. Протягом 70-80-х років близько 500 освітянських сімей щорічно поліпшували житлово-побутові умови. На здійснення санітарно-оздоровчих заходів та охорони праці щорічно виділялося майже 1 млн.крб. Створювалися групи «Здоров'я», які перебували на балансі обкому профспілки. Діяв пансіонат для вчителів у Знам'янській бальнеологічній лікарні та база відпочинку на узбережжі Чорного моря. Близько 10 тисяч спілчан щороку охоплювалися екскурсійно-туристичною поїздками. Посилюються контрольні функції за дотриманням законодавства з питань оплати і охорони праці, розвиваються форми і методи колдоговірного регулювання цих проблем.

147 шСправжнім випробуванням обласної організації і її виборних органів на спроможність захищати економічні, трудові, соціальні, духовні права та інтереси освітян і студентства стали кризові 90-ті роки. Скорочувалося фінансування галузі, з'явилася заборгованість із зарплати. Практично у всіх закладах проводилися акції протесту. Обком профспілки виконував функції обласного страйкового комітету. Через його президію формувалися пакети вимог, надсилалися телеграми, звернення до Верховної Ради України, місцевих органів влади, депутатів. Протягом 2000-2003 років обласна організація активно підтримувала дії Профспілки, яка двічі входила в колективний трудовий конфлікт з урядовою стороною. У цей період обком послідовно працює над тим, щоб колдоговори стали невід'ємною нормою життя кожного трудового колективу. Започатковано конкурс на кращий колективний договір. З метою об'єднання зусиль для соціального захисту працівників бюджетної сфери за ініціативою обкому профспілки освітян створюється обласна міжгалузева координаційна рада обласних комітетів профспілок бюджетної сфери. Це дало змогу спільно відстоювати свої прав, вирішувати «гарячі» проблеми. Результативною стає робота з депутатським корпусом, з яким стає легше відчиняти владні двері. Закріплено співпрацю з депутатами-освітянами обласної ради угодою.

За останні 10 років значно зросла довіра працівників галузі до правозахисної роботи – практичну допомогу за цей час одержали 6,5 тис. освітян. Понад 3 тис. чоловік отримали підтримку в судах. Свої права спілчани активно відстоюють і під час акцій протесту. Масово вони пройшли в районах і містах у 2008 році й переросли у Всеукраїнську акцію, в якій взяли участь майже 8 тисяч членів профспілки від Кіровоградщини. Найскладніша ситуація склалася в області у 2011 році у зв'язку з помилками, допущеними в ході запровадження нового Положення про атестацію вчителів. Понад 3,5 вчителів, які викладали 2 і більше предметів, мали втрати у зарплаті за викладання додаткових предметів без позачергового проходження курсової перепідготовки. Обком профспілки провів титанічну роботу і близько 1,5 млн.грн недовиплаченої зарплати було повернуто.

Обком профспілки досягнутим не задовольняється. Загострення соціально-економічної ситуації, погіршення становища вчителів, особливо у зв'язку із «замороженням» зарплати на рівні розміру І тарифного розряду 852 грн вимагає активізації дій, напрямків роботи, адаптації їх до вимог сьогодення. В арсеналі діяльності обкому обласні спартакіади, туристські зльоти, огляди аматорської художньої творчості «Освітянські самоцвіти Кіровоградщини». Започатковано літопис «Адреси аматорського мистецтва», до якого заносяться кращі колективи-переможці оглядів художньої самодіяльності... Цілеспрямована робота обласної організації з різних напрямків гідно відзначена ФПУ, ЦК профспілки і ФПО. Та найвищу оцінку їй дають спілчани, вони пишуть її багату історію. Зірка, запалена 75 років тому, не гасне, а тільки розгоряється. Її полум'я підтримують натхненні і самовіддані фахівці обкому профспілки на чолі з його керманичем – Світланою Скалько.

У святкових заходах взяв участь заввідділом організаційної роботи ЦК профспілки Володимир Миронов.

 

Прес-центр Федерації профспілок Кіровоградської області