Изображение 2105

 

На Дніпропетровщині вже давно стало традиційним проведення Днів облпрофоб’єднання у містах та районах області. Ось і цього тижня такий захід відбувся у Марганці за участю представників профцентру, керівників обласних галузевих профорганізацій, членів міської координаційної ради голів профкомів, профактиву підприємств цього невеликого робітничого міста.

 

Изображение 2086

 

Головним містоутворюючим підприємством Марганця є місцевий гірничо-збагачувальний комбінат, який веде видобуток марганцевої руди відкритим та підземними способами та її збагачення. Утримує ГЗК й майже всю соціальну сферу міста. У тому числі – Палац культури, де за сприяння профкому комбінату й відбувся згаданий захід.

Про напрямки роботи облпрофоб’єднання, новини в законодавстві розповіли його голова Віталій Дубіль, керівник управління соціально-економічного, правового захисту членів профспілок та трудових відносин Юрій Воронцов, головний спеціаліст з питань правової роботи Ольга Мандзюк та головний бухгалтер Ганна Мальцева.

 

Изображение 2063

 

Зазначалось, зокрема, що у нинішній напруженій ситуації головні зусилля профцентру спрямовуються на забезпечення зайнятості та підвищення рівня оплати і гідних умов праці трудящих. З цією метою за ініціативи профспілок та за участі влади і організації роботодавців відбулося кілька зустрічей, на яких були досягнуті домовленості щодо підтримки ініціативи губернатора області І.Коломойського про необхідність підвищення на базових підприємствах економіки рівня оплати праці на 20%. Певні кроки в цьому плані зроблені, наприклад, і на Марганецькому ГЗК, у тому числі, як зазначив у своєму виступі голова обкому профспілки металургів та гірників Василь Шевченко, завдяки бойовитості профспілкового комітету комбінату. Але має на сьогодні місце, на жаль, і супротив окремих роботодавців, з чим профспілки миритися, звичайно, не будуть.

 

Изображение 2045

 

В.Дубіль акцентував увагу й на необхідності посилення діяльності координаційних рад голів профкомів. (До речі, під час заходу було прийнято рішення щодо продовження повноважень Марганецької міської координаційної ради голів профкомів, яку очолює А.Буряк; новим його заступником було обрано голову профкому заводу керамзитового гравію Федора Ткача).

Дуже гостро поставили профспілки області й питання щодо необхідності супроводження жорстких рішень уряду зі значного підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги адекватними заходами соціального захисту населення. Про це, зокрема, йдеться мова у нещодавньому зверненні президії облпрофоб’єднання до керівництва держави.

 

Изображение 2051

 

Дуже актуальною є й висловлена під час цього заходу головою профкому Марганецького ГЗК Анатолієм Буряком думка про необхідність активізації роботи Федерації профспілок України, зокрема, щодо вдосконалення системи соціального діалогу на всіх рівнях (і насамперед – загальнонаціональному), перегляду застарілих державних соціальних стандартів, прийняття нарешті нової Генеральної угоди, без якої гальмується повноцінна реалізація законів про оплату праці та колективні угоди.

У роботі заходу також взяла участь і виступила начальник відділу управління Пенсійного фонду в м. Марганець Наталія Михайловська.

Зазначимо також, що у Дні облпрофоб’єднання взяли участь і господарські керівники, зокрема, медичних закладів міста.

Не обійшлося й без приємної процедури нагородження кращих профактивістів. Голова облпрофоб’єднання В.Дубіль вручив голові профкому Марганецького ГЗК А.Буряку нагрудний знак ФПУ «Профспілкова звитяга», а голові міського комітету профспілки працівників державних установ Юрію Худякову – Почесну грамоту президії облпрофцентру.

 

Изображение 2101

 

В.Коврига,

зав. прес-центром облпрофоб’єднання