Цей єдиний на України унікальний оздоровчий заклад розпочав роботу у 1993 році. Нині літня школа – табір «Гармонія» для творчо обдарованих дітей у закарпатському селищі Чинадієво Мукачівського району відкрила свій 22-й сезон. Організаторами унікального дитячого закладу є управління культури Закарпатської облдержадміністрації (начальник Юрій Глеба) та галузевий обком профспілки (голова Наталія Товтин) за дольової фінансової участі виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (директор Ігор Сегляник). Незмінним керівником школи – табору є директор Чинадіївської дитячої школи мистецтв Михайло Фендик.

Цього року до дитячого закладу приїхали понад 90 юних талантів – переможців міжнародних, всеукраїнських, обласних творчих конкурсів. Серед них чимало представників нового покоління музикантів. Протягом 21 дня вони відвідуватимуть уроки відомих викладачів, серед яких – голови циклових комісій Ужгородського державного музичного училища ім. Д. Задора – заслужений працівник культури України Володимир Стегней, заслужений артист України Ференц Томич, Наталія Шіпош, Маріанна Сокач, викладачі Марія Лоскоріх, Сергій Крицький та інші. Головна мета діяльності школи – сприяння розвитку юних талантів, закріплення творчих нахилів у дітей.

За традицією зміна у таборі, або як її назвав Михайло Фендик, п’ята навчальна чверть, розпочалася творчим концертом її вихованців. Оскільки всі діти вже мають певну школу підготовки у своїх мистецьких навчальних закладах, окремих з них ми побачили на сцені. Тут було чимало знайомих облич. До прикладу, талановитий скрипаль – переможець обласного конкурсу Габор Ковач із селища Вилок на Виноградівщині у «Гармонії» вже шостий рік поспіль. Фортепіанний супровід виступам дітей робила Маріанна Сокач. Кожен номер викликав бурхливі оплески вщент заповненої зали, де крім дітей, були їх батьки, вихователі, викладачі, організатори дитячого оздоровлення.

З початком творчо - оздоровчого сезону усіх присутніх привітали голова обласної профспілкової організації працівників культури Наталія Товтин, заступник начальника управління культури ОДА Василь Марюхнич, директор виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Ігор Сегляник, заступник голови облпрофради Василь Захарець, начальник відділу культури Мукачівської райдержадміністрації Марія Лешко.

Голова Винницької обласної профспілкової організації працівників культури Тетяна Побережна нині перебуває в одному із санаторіїв нашого краю. Але, як людина творча, не могла не скористатися запрошенням своїх закарпатських колег побувати на відкритті табірної зміни.

- Дістала справжнє задоволення від виступів юних талантів, - ділиться своїми враженнями Тетяна Іванівна. – Переконалася, яку добру справу роблять на Закарпатті, організовуючи відпочинок творчо обдарованих дітей. Цей досвід, безумовно, заслуговує на увагу.

Старший вихователь літньої школи – табору «Гармонія» Оксана Костур розповіла мені про різноманітну насичену культурно – дозвілєву програму для дітей, яка включає проведення інтелектуальних, творчих конкурсів, вікторин, розваг, змагань з різних видів спорту, відвідання історичних і культурних пам’яток, оздоровчих закладів нашої області тощо.

Отже, унікальна закарпатська «Гармонія» дарує талановитим дітям радість відпочинку.

На фото:

- виступає скрипаль Габор Ковач.

P1070367

- на сцені – Петро Сокач (віолончель).

P1070370

- вокальний ансамбль – учасник концерту.

P1070372

- діти у «Гармонії» разом із організаторами відпочинку.

P1070385

- питання дитячого відпочинку обговорюють (зліва направо) директор виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Ігор Сегляник, голова Вінницької обласної профспілкової організації працівників культури Тетяна Побережна, начальник школи – табору «Гармонія» Михайло Фендик, голова Закарпатського обкому профспілки працівників культури Наталія Товтин,   заступник голови облпрофради Василь Захарець.

P1070389

Фото автора