DSC 6331

 

Вперше в Україні на відкритому просторі зібралася активна молодь та запропонувала своє бачення майбутнього України. І сталось це на Рівненщині.

ФПО спільно з проектом «Cоціальна Ініціатива» та за підтримки Управління молоді та спорту облдержадміністрації провели Молодіжний Майдан у Рівному. 28 червня перед адмін – будинком ФПРО молодь Рівненщини зібралась обговорити майбутнє та перспективи свої, молодіжних організацій та профспілкового руху взагалі.

Проведенням цього дійства займалися голова Молодіжної ради профспілок Рівненщини Жанна Арсенічева та керівник проекту «Соціальна Альтернатива» Святослав Сурма. Окрім безпосередніх учасників цього Майдану, а ними став молодий громадський актив Рівненщини та її профспілкового руху, на захід завітали голова Федерації профспілок Рівненської області Микола Шершун, начальник Управління у справах молоді та спорту ОДА Віталій Ліпський, заступник голови ОДА Олександр Савчук, голова Громадської Ради при ОДА Олександр Чеберак та президент асоціації «Укрконсалтингу» Олег Лиховид.

Захід провели, використовуючи техніку спілкування у малих перехресних групах. Учасників розмістили за двадцятьма столами. Вони мали змогу сформулювати відповіді на поставлені запитання організаторами. Запитання були, зокрема, про бачення можливостей молодіжних організацій та молодих людей в новій Україні та на оновленій Рівненщині у майбутньому, про те, які вже є сьогодні преференції у молоді для досягнення бажаного, про те, що саме потрібно розвинути чи створити у молодіжному середовищі Рівненщини, щоб отримати очікувані результати та чим може прислужитися молодь Рівненщини для України і у чому стати прикладом.

Для формулювання відповідей учасникам було запропоновано технологію динамічної мережі. Ця технологія забезпечила можливість висловитись кожному учаснику у своїй малій групі. Групи ж поетапно змінювались. Наприкінці заходу отримані результати редакційно опрацювали учасники та презентували на весь загал і для усіх безпосередніх учасників, і для «випадкових» глядачів. Так, профспілкова молодь Рівненщини у своїх відповідях продемонструвала чітку направленість на зміни та бажання користуватись досвідом розвинених європейських країн, а міжнародну спільноту бачить для себе як орієнтир для розвитку і руху, бажання бути представленою у владі міста, області, країни. Запропонувала не тільки говорити про те, чого хочеться та які наміри має, а приступати до реальних дій, а владі порадила прислухатись до бачення молодими майбутнього.

Мети заходу досягнуто, адже полягала вона у тому, аби зібрати в одному місці близько 100 осіб активної і небайдужої молоді, створити їм можливість висловитись та привселюдно озвучити їхню волю. Створення Молодіжного Майдану Рівного є відродженням традиційного виду вічевої культури українців.

Задоволеними Молодіжним Майданом залишились як ті, хто займався організацією, так і кожен, хто побував на такому незвичному та небуденному заході. Вдало підібрані комунікативні технології дозволили провести моніторинг думок, націленостей та готовності молодіжних лідерів діяти, а також активізувати молодь на діяльність через осмислення сьогоденних її потреб та надати їм відчуття власних реальних можливостей для досягнення цього. Результатом цієї акції стало отримання «з перших вуст» конкретних формулювань учасників заходу про потреби та очікування молодіжного середовища, про дії, які бажає здійснювати молодь, про те, яким молодь хоче бачити своє місто та яку роль у ньому виконувати.

З часом відчувається потреба у нових підходах. Тому маємо ними не просто користуватись, а повсякденно втілювати у реалії нашого непростого теперішнього сьогодення.

Цей захід став не першим результатом співпраці молодіжної ради ФПРО з проектом «Соціальна Альтернатива». Раніше проводились тренінги, зустрічі, однак такою масштабністю і саме таким видом проведенного заходу пишатись може лише Рівненщина та її профспілковий рух.

 

Ірина Шашук,

ФПО Рівненщини

 

DSC 6367

 

DSC 6376