Изображение 2164

Вже понад десятиріччя лихоманить державне науково-виробниче підприємство «Цирконій» (м. Дніпродзержинськ). Змінюються директори, київські куратори в особі очільників Міненерговугілля цього єдиного в Україні виробника компонентів ядерного палива, а підприємство все ніяк не вийде зі стадії санації (банкрутства). І на цьому фоні відбувається знищення унікальних технологій та руйнування висококваліфікованого трудового колективу.

Проте профспілковий комітет, який усі ці роки очолює справжній лідер і боєць Василь Кісільов, не відступає. Тільки у червні, відстоюючи свої права, атомники провели профконференцію, де висловили недовіру в.о.директора І.Самошосту, пікетували в Києві Міненерговугілля, домоглися оголошення Національною службою посередництва і примирення (НСПП) колективного трудового спору між найманими працівниками та керівництвом ДНВП «Цирконій». 18 червня вони також звернулися з листом до Президента України П.Порошенка. Головні вимоги – не допустити знищення унікального виробництва (як одного з гарантів забезпечення енергетичної безпеки України), та погасити вже багатомісячний 10-мільйонний борг із зарплати.

Изображение 2185

Минулої середи, 2 липня профспілкові активісти та працівники «Цирконію» провели ще одну серію одночасних масових акцій протесту – на підприємстві, біля Дніпродзержинської міськради та Дніпропетровської облдержадміністрації.

Під час акції біля обласної державної адміністрації делегація підприємства на чолі з членом профкому Олексієм Чохом зустрілась з радником губернатора Віктором Сергєєвим та головою обласного відділення НСПП Ігорем Чубом. В руках у заводчан були плакати: «Поверніть борги із зарплати», «Чому державі не потрібний вітчизняний цирконій?», «Вимагаємо кращого майбутнього», «Чому не виконується державна програма «Ядерне паливо України?» та ін.

Изображение 2195

Атомники розповіли про критичну ситуацію на підприємстві, яка може призвести до соціального вибуху. За їхніми словами, керівництво «Цирконію» веде жорсткий та антисоціальний курс на скорочення працюючих (за останні півтора місяця звільнено вже 43 атомника), всіляко відтягує погашення зарплатних боргів (і це на фоні значного зростання цін на найнеобхідніше та тарифі на житлово-комунальні послуги) та допускає інші численні порушення законодавства і колективного договору. Крім невиплати зарплати, адміністрація систематично затримує також перерахування профкому профспілкових внесків і коштів на культмасову та оздоровчу роботу, а також сплату єдиного соціального внеску (а це тягне за собою проблеми в пенсійному забезпеченні). Важливі для людей рішення приймаються кулуарно, без інформування колективу.

Изображение 2184

Представники влади, в свою чергу, запевнили мітингувальників, що ними вживаються певні заходи для вирішення піднятих атомниками питань, зокрема, надсилаються звернення до Міненерговугілля, котре тримає в руках ключі від вирішення проблем «Цирконію» та взагалі від забезпечення ефективної діяльності підприємств галузі в Придніпров”ї.

Профспілкові активісти та працівники «Цирконію» в прийнятій під час акції резолюції заявили: запевнення влади задовольняють їх не в повній мірі і вони чекають від адміністрації підприємства, Мінененерговугілля та облдержадміністрації конкретних дій. А у разі невиконання їхніх вимог в повному обсязі вони вдадуться для захисту своїх прав до інших передбачених законом дій.

Изображение 2204

Изображение 2207