1020374125121401Colag

З 8 вересня у місті Одесі, в готелі «Вікторія» Профспілка працівників державних установ України проводить семінар «Базовий курс навчання профактиву». Захід проводиться у рамках проекту профспілок державних установ Швеції (ST) та України. Учасники семінару, а це голови первинних та територіальних організацій профспілки із восьми областей України, обговорюють актуальні проблеми сучасного профспілкового руху та перспективи розвитку профспілки. Семінар відкрили Тетяна Нікітіна, голова профспілки та Олександр Олексійович Сафронов, голова Одеської обласної організації профспілки.

Метою семінару є підвищення компетенції профактивістів при веденні профспілкової роботи.

Учасники набувають навичок ведення переговорів, комунікативних навичок необхідних у профспілковій роботі, знайомляться з досвідом інформаційної роботи своїх колег.

Під час тренінгу учасники мали змогу отримати корисну інформацію, обмінятися досвідом та вдосконалити свої знання та вміння щодо сутності процесу комунікації та спілкування, використання основних технік передачі інформації.

Серед основних завдань організатори розглядають навчання голів організацій профспілки на своєму рівні проводити організаційну, колективно-договірну, інформаційну, фінансову роботу. Окремою темою тренінгу стало набуття якостей сучасного профспілкового лідера.

В семінарі бере участь заступник керівника департаменту, заступник головного правового інспектора праці ФПУ, керівник управління департаменту правового захисту ФПУ Ірина Сидоряк, яка проводить навчання з питань правова робота у первинній організації профспілки, громадський контроль за дотриманням законодавства про працю та охорону праці, повноваження і права первинної організації профспілки у цій сфері, особливості розгляду індивідуальних трудових спорів (робота з колективними трудовими спорами, захист членів профспілки у судах).

Одне з основних питань, яким переймаються учасники семінару – це покращення іміджу профспілки, що стане вагомим підґрунтям переконливої мотивації профспілкового членства.

Варто відзначити активну співпрацю усіх учасників заходу, що створює позитивну атмосферу семінару. Семінар триватиме до 12 вересня.

Це не перший семінар організований завдяки співпраці профспілок державних установ України і Швеції. Наступний семінар планується провести за місяць на базі «Навчально-методичного центру» Федерації профспілкових організацій Чернігівської області.

Довідка: З 2006 року співпраця Профспілки працівників державних установ України з Профспілкою державних службовців Швеції (Fackforbundet ST) стала регулярною та плідною. Щорічно укладаються угоди про співробітництво, в рамках яких проводяться семінари з мотивації профспілкового членства, ведення колективно договірної роботи, питань молодіжної політики та розвитку лідерських якостей. З 2014 року розпочато трьохрічний проект, який включає в себе низку семінарів «Базовий курс навчання профактиву», розрахований на навчання голів первинних і територіальних організацій профспілки з основних напрямків профспілкової роботи.

ST - Профспілка державних службовців Швеції – профспілка для працівників державного сектора та є найбільшою профспілкою «білих комірців» у цьому секторі. Вона є незалежною стосовно партійної та релігійної приналежності.

ST організовує своїх членів за принципом: одне робоче місце (установа) – одна профспілка.

Як правило, в кожному державному органі, комунальному підприємстві, державній компанії є осередок профспілки ST.

Вищим органом ST, що приймає рішення, є з’їзд. В складі делегатів з’їзду головним чином перебувають Виконавчий комітет та представники від осередків та округів.

З’їзд скликається кожні чотири роки. Один раз на рік проводиться Генеральна асамблея профспілки, на якій серед інших питань визначається бюджет на наступний рік.

Є також Рада з ведення переговорів, яка є дорадчим органом Виконавчого комітету з питань колективно-договірної роботи.

Роботою профспілки керують 12 членів Виконавчого комітету. Ця робота забезпечується центральним офісом та регіональним представництвом у Стокгольмі, а також 6 регіональними представництвами по країні. Апарат ST налічує близько 120 співробітників.

ST співробітничає з іншими профспілками-членами Ради з переговорів працівників громадської сфери, Шведської конфедерації професіональних співробітників та з міжнародним профспілковим рухом.

Профспілка працівників державних установ України