38

 

14 вересня нафтовики та газовики Прикарпаття відзначили своє професійне свято. – День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України. Відзначили стримано, по-діловому, більшість, як і завжди – на робочих місцях. Підсумки свого нафтогазового року, як і годиться, підбили на урочистих зборах, нагородивши кращих новаторів та трудівників, проте без притаманного традиційного розмаху та гучного святкування. Й зрозуміло чому: з вересня 2013 року все докорінно змінилося. Змінилася Україна, змінилися українці, а разом з цим - пріоритети і цінності.

Цьогоріч – все особливе: рік Революції гідності, рік Шевченківського двохсотліття, рік воєнного протистояння на сході нашої держави.

Газовий вентиль перекрито, а невдовзі – опалювальний сезон. Тягар відповідальності на працівників  галузі виріс десятикратно. На жаль, незважаючи на багаторічні зусилля галузевої профспілки, маховик споживацького відношення держави до потреб нафтогазового сектору все ще не подолано. Введено нові фіскальні обтяження: збільшено рентні платежі.

Ясно, що інвестиційна привабливість українського нафтогазовидобутку від цього не поліпшилася. Вже й іноземні експерти закликають уряд України покласти в основу української національної ідеї вивільнення з газової кабали: «Прем’єр-міністр Яценюк повинен наростити інвестиції в держкомпанії. Саме відсутність інвестицій в Укргазвидобування та «Укрнафту» привела до тих проблем з Росією, які зараз має Україна (експерт у нафтогазовій сфері, директор американської компанії Pelicourt Роберт Бенш).

А попереду ще й реформування газотранспортної системи, за якою разом з інвестиціями до ГТС можуть прийти і нові власники.

Укрнафтогазпрофспілка робить все можливе, щоб ці процеси не позначились на добробуті працівників. Заплановане на вересень підписання Меморандуму про порозуміння та консолідацію дій щодо забезпечення прав та інтересів працівників підприємств нафтогазової промисловості на період подолання економічної нестабільності в державі - довгоочікувана подія. Вона вселяє надію на позитивні зміни: на не зменшення досягнутого рівня оплати, як і охорони та безпеки праці, пільг і компенсацій, недопущення масових вивільнень працюючих та скорочення робочих місць.

І хоча попереду ще багато відповідальної та копіткої роботи, трудівники галузі сподіваються, що урядовці та роботодавці слова дотримають. У свою чергу, кожен з представників різноманітних нафтових і газових спеціальностей добре усвідомлює, що від щоденних їхніх зусиль залежить чи збереже Україна свою незалежність.

Івано-Франківська обласна рада профспілки працівників нафтової і газової промисловості щиро зичить своїм спілчанам нових здобутків та перемог, міцного здоров’я, щастя, удачі, оптимізму і невичерпної наснаги у праці.

Нехай надра нашої держави завжди будуть багаті на нафту і газ, а фахівці галузі успішно ведуть пошук, розвідку, видобуток, переробку, транспортування та зберігання газу та нафти.

 

                                                                 

         

Святослав Остап’юк,

голова Івано-Франківської обласної ради профспілки працівників нафтової і газової промисловості