image001

Працівники Рівненської атомної електростанції допомагають Збройним Силам України від початку проведення антитерористичної операції на Донбасі. Протягом квітня-травня атомники переказали на рахунки Міністерства оборони понад 960 тисяч гривень. У тому числі на матеріально-технічне забезпечення армії 635 тисяч гривень та ще майже 330 тисяч — на медичне забезпечення. У літній період енергетики РАЕС переказували кошти на рахунок Кузнецовської організації ветеранів Афганістану. Так було зібрано майже 230 тисяч гривень. Волонтери-афганці здійснили у зону АТО п’ять виїздів та доставили закуплені за ці гроші бронежилети, кевларові шоломи, берці, камуфляжну форму, медичні препарати для аптечок та продукти харчування українським воякам.

Оперативно відреагували атомники на інформацію про те, що нашим солдатам необхідне спеціальне обладнання. Буквально за декілька днів вдалося зібрати 72 з половиною тисячі гривень «живими грошима». За ці кошти придбали тепловізор Pulsar HD38S вартістю 50 тисяч та десять комплектів коліматорних прицілів на суму 21 150 гривень. На решту придбали елементи живлення для тепловізора та прицілів. «Живі гроші» на допомогу нашому війську збирають у багатьох цехах РАЕС, атомники несуть продукти харчування на пункти збору у Кузнецовську.

Відтак, Рівненська АЕС з радістю відгукнулася на проведення благодійного матчу у Рівному. Ця гра стала уже п’ятнадцятою у всеукраїнському турне ветеранів київського «Динамо». Як розповів уславлений захисник динамівців Володимир Безсонов, раніше такі «матчі миру» проводилися в Києві, Львові, Хмельницькому, Полтаві, Тернополі, Чернівцях та в інших містах і містечках. У серпні зіркові футболісти зіграли зі збірною АТО у місті Сєверодонецьку на Луганщині. Усі гроші, зібрані під час таких ігор, йшли на потреби української армії. Зокрема, під час суботнього матчу у Рівному вдалося зібрати майже 48 тисяч гривень. Це благодійні внески за квитки та гроші, зібрані під час аукціону. За ці кошти буде придбано обладнання для рівненського батальйону територіальної оборони «Горинь»

Також під час матчу генеральний директор Рівненської атомної електростанції Павло Павлишин та голова профспілкового комітету державного підприємства НАЕК «Енергоатом» Олексій Лич вручили сертифікат на суму 207 тисяч гривень Луцькому прикордонному загону Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України. Цей загін охороняє державний кордон Волинської та Рівненської областей з Білоруссю та Польщею загальною протяжністю 545,5 км. Сьогодні прикордонники загону також беруть участь у бойових діях на сході України. Прикметно, що ці кошти були перераховані раніше. За них уже придбано товари медичного призначення для комплектації аптечок, засоби для ремонту й технічного обслуговування військової техніки, камуфляжні костюми, берці, дощовики, спальники та каремати, бензогенератори і мотопили. Словом, усе необхідне для виконання завдань.

Як повідомив Олексій Лич, загалом на допомогу українському війську у ДП НАЕК «Енергоатом» з початку АТО зібрали більш ніж 10 мільйонів гривень, у тому числі понад мільйон у профспілковому комітеті Компанії, закупили дороговартісну техніку. Це суттєва допомога армії.

У нинішні непрості часи атомна енергетика є запорукою енергетичної стабільності у державі, опорою для розвитку її економіки. На цьому робився акцент під час інформаційно-просвітницької акції «Атомна енергетика — надійна опора економіки України», яка також відбулася у Рівному паралельно із благодійним матчем.

Нині атомні електростанції виробляють майже 50% усієї електроенергії в Україні. Це особливо актуально, з огляду на те що сьогодні у Донецькій та Луганській областях через бойові дії зупиняється робота шахт, не на повну потужність працюють підприємства.

Сьогодні усі чотири енергоблоки Рівненської АЕС працюють зі стовідсотковим навантаженням. Щоденно видають в мережу близько 70 мільйонів кіловат-годин електроенергії. З початку експлуатації станція виробила понад 400 мільярдів кіловат-годин. Понад 10 мільярдів — уже цього року.

— Надійна робота РАЕС — це наш сьогоднішній внесок у забезпечення економічної стабільності у державі в сучасних складних умовах, — наголошує генеральний директор РАЕС Павло Павлишин.

Працювати стабільно та забезпечувати дешевою й екологічно чистою електроенергією вітчизняну економіку — це ті завдання, які нині стоять перед рівненськими атомниками й усією атомною енергетикою України.

Іванна Ковб