Навчання профспілкових працівників і активу – один з пріоритетних напрямків роботи Закарпатської обласної ради профспілок (голова Іван Король). На засіданні президії облпрофради розглянуто питання про підсумки навчання профспілкових працівників і активу в минулому навчальному році та завдання на 2014-2015 навчальний рік.

Важливий напрямок роботи.

Як зазначалося, профспілкове навчання вважають складовою своєї діяльності обласні організації галузевих профспілок працівників освіти і науки, соціальної сфери, охорони здоров’я, держустанов, культури, торгівлі, громадського харчування та послуг, АПК,   споживчої кооперації, житлово – комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення, Закарпатської філії ПАТ «Укртелеком», обласної дирекції УДППЗ «Укрпошта. Постійно займаються навчанням профактиву первинні профорганізації ПАТ «Закарпаттяобленерго», УАП ТОВ «Фішер - Мукачево», ПАТ «Мукачівський завод «Точприлад» та інші.

У відповідності з постановою президії облпрофради «Про навчання профспілкового активу на базі навчального центру облпрофради» затверджено нові склади навчально – методичної ради обласної ради профспілок, лекторської групи, тематичні плани – навчання голів первинних профспілкових організацій, інших категорій профактиву. За підсумками навчального року направлено ФПУ матеріали на кращу методичну розробку з профспілкової тематики та на кращого викладача профспілкового навчання. Оскільки в січні 2015 року відзначатиметься 70-річчя Першого з’їзду професійних спілок Закарпатської України, до плану навчання кожної навчальної групи згідно рекомендацій навчально – методичної ради включено лекцію з даної тематики, з якою виступають голова облпрофради Іван Король та його заступник Василь Захарець. Продовжилася робота щодо зміцнення матеріальної бази профспілкового навчального центру (директор Іван Олексик). Увагу слухачів привертають стенди з досвіду роботи профспілок охорони здоров’я, соціальної сфери, освіти і науки,  навчального центру профспілок.

Ефективно використовують базу навчального центру для навчання профактиву профспілки соціальної сфери, освіти і науки, охорони здоров’я, АПК, державних установ, житлово – комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення, ряду інших галузей.

Адреси досвіду.

Під час навчання профспілкових працівників та активу обласна організація профспілки працівників освіти і науки (голова Тетяна Повханич) проводить мультимедійну презентацію семінарів – навчання з використанням слайдів, тез виступів, роздаткового матеріалу для слухачів. Системне навчання проходить у чотирьох навчальних групах: голови райміськкомів профспілки, голови первинних профорганізацій, бухгалтери (скарбники) профспілкових організацій, голови профбюро вищих навчальних закладів. Окремі програми навчання діють для вперше обраних голів профорганізацій, а також новообраних голів «первинок», тобто тих, кого знову обрано на новий термін. У ході навчання запроваджувалися його активні форми – тренінги, фахові дискусії, тести, тощо. Питання навчання профактиву висвітлюються у щоквартальному друкованому виданні обкому профспілки «Профспілкове щодення», а також на веб – сайті обласної галузевої профспілки. Підготовлені методичні рекомендації та інформаційні матеріали передаються райміськкомам профспілки через електронну пошту для їх оперативного доведення до первинних профспілкових організацій.

Закарпатським територіальним профоб’єднанням працівників соціальної сфери (голова Людмила Ляпіна) щокварталу проводилися семінари – навчання голів первинних профорганізацій, на яких розглядалися питання організаційної роботи профспілок, проведення звітів і виборів в профспілці, колдоговірної роботи, контролю за станом охорони праці, оздоровлення, культурно – масової, спортивної, фінансової, інформаційної роботи профспілок. Проведено два круглих столи: «Оплата праці: сучасний стан, проблеми та перспективи» і «Зайнятість працівників соціальної сфери». З метою обміну досвідом з інформаціями про проведену роботу на семінарах виступали голови первинних профорганізацій галузі. Для проведення навчання запрошувалися фахівці обласної ради профспілок , надавалася інформаційно – методична допомога первинним профорганізаціям.

Ефективною формою навчання профспілкового активу області залишається проведення виїзних навчальних семінарів – Днів облпрофради в районах і містах. В другому кварталі цього року проведено День облпрофради в Тячівському районі, на якому розглядалися питання соціального діалогу, оздоровлення працюючих та їх дітей. На базі центру зайнятості в селищі Дубове проведено круглий стіл з питань зайнятості населення в гірських районах нашої області.

Від чого залежить ефективність?

Облпрофрадою з участю зацікавлених організацій ініційовано проведення  тематичних круглих столів: «Зайнятість населення: проблеми і перспективи» (спільно з обласним центром зайнятості та об’єднанням організацій роботодавців «Закарпаття»), «Гідна праця – безпечна праця» (спільно з територіальним управлінням Держгірпромнагляду в Закарпатській області та об’єднанням організацій роботодавців «Закарпаття») та інші. Обкомом профспілки працівників культури на базі навчального центру профспілок проведено конференцію «60-річчя Закарпатської обласної профспілкової організації працівників культури та завдання профорганізацій галузі на сучасному етапі».

Фахівцями обласної ради профспілок спільно з навчальним центром облпрофради протягом минулого навчального року підготовлені методичні матеріали на допомогу профспілковому активу: «Рекомендації щодо створення первинної профспілкової організації», «Методичні рекомендації щодо порядку ведення колективних переговорів з укладання, реєстрації та виконання колективного договору»,   «Державні соціальні гарантії у 2014 році», «Про стан виплати заробітної плати у 2014 році» та інші. В облпрофраді  працює постійна телефонна «гаряча лінія» з правових питань, охорони праці, організаційної, колдоговірної роботи, пенсійного забезпечення.

Однак у зв’язку з важким фінансовим становищем, цілого ряду обласних галузевих профспілок, облпрофради основною проблемою залишається недостатнє фінансування навчання. Згідно даних членських організацій, частина з них використовує на ці цілі лише до 1 відсотка профспілкового бюджету. З метою надання практичної допомоги головам профспілкових комітетів бажано було б випустити оновлений «Довідник голови профспілкової організації», виданий Федерацією профспілок України ще у 2007 році. Було б також корисно, з урахуванням сьогоднішніх завдань профспілок,  в газеті «Профспілкові вісті» та «Бібліотечці голови профспілкового комітету» ширше висвітлювати досвід роботи членських організацій ФПУ, обласних навчально – методичних центрів щодо проведення навчання профспілкового активу, застосування сучасних напрямків цієї роботи.

 

На фото:

- презентацію навчального семінару проводить голова облорганізації профспілки працівників освіти і науки Тетяна Повханич (праворуч)

 

IMG 1566

 

- (зліва направо) директор навчального центру профспілок Іван Олексик, заступник голови облпрофради Василь Захарець та завідуюча відділом облпрофради Тамара Гурзан обговорюють черговий випуск методичних рекомендацій для профактиву

 

P1030111

 

- засідання навчально – методичної ради проводить її голова Василь Захарець

 

 P1060534

 

- проходить навчання профактиву територіального профоб’єднання працівників соціальної сфери

 

P1060405

 

 

 

- учасники Дня облпрофради в Тячівському районі

 

P1070145

 

 

 

Фото автора

 

Сергій Баранчиков,

завідуючий відділом

організаційно-гуманітарної роботи

Закарпатської облпрофради