DSC05402

 

6 жовтня 2014 року у приміщенні Федерації профспілок Черкаської області відбулася зустріч профспілкового активу області з керівниками області – головою обласної ради Валентиною Коваленко та головою облдержадміністрації Юрієм Ткаченком, під час якої представниками галузевих профспілкових об’єднань області було обговорено питання соціально-економічної ситуації в області й завдання профспілок щодо захисту прав її членів, а також озвучені головні проблемні питання їхньої роботи та намічені шляхи їх вирішення у межах повноважень місцевої влади.

    Звертаючись до присутніх, голова федерації профспілок області Петро Шевченко зауважив, що на сьогодні «найболючішим» залишається питання неефективності соціального діалогу на державному рівні між Урядом, роботодавцями та профспілками. За його словами, суспільство, усвідомлюючи складність ситуації в державі, з розумінням поставилось до заходів, спрямованих на жорстку економію бюджетних коштів та взяло на себе тягар витрат для забезпечення оборони держави. Тому прийняття Урядом постанов, якими збільшено обсяг навантаження на працюючих у бюджетній сфері без збільшення оплати праці, обмеження виплати надбавок і доплат, на перших порах сприймалось суспільством як вимушений тимчасовий захід, обумовлений військовими діями.
         – Але вже наступні кроки Уряду та парламенту щодо змін до Державного бюджету України на 2014 рік, якими заморожено розміри мінімальної заробітної плати, пенсійних виплат, соціальних пільг та допомог вразливим категоріям населення, вилучення 2 млрд. грн. з бюджетів фондів соцстраху до Держбюджету суттєво підняли рівень напруги в суспільстві, порушили законодавчо встановлені права застрахованих осіб. Частина працівників бюджетної сфери уже знаходиться у відпустках за власний рахунок або працюють без оплати, – зауважив Петро Васильович, наголосивши, що при всьому цьому ще й зросли тарифи на комунальні послуги для населення, ціни на продовольчі товари та медикаменти тощо.

           Виступаючи в обговоренні піднятих проблем, представники галузевих профоб’єднань також звернули увагу влади й на інші проблеми. Зокрема, заплановану реформу системи загальнообов’язкового соціального страхування, що цілком може призвести до відсторонення застрахованих осіб від управління страховими коштами чи й зовсім ліквідувати систему санаторно-курортного лікування та дитячого оздоровлення; законодавчі акти стосовно обмеження втручання в діяльність суб’єктів господарювання, права державних інспекцій у сфері праці та охорони праці; висловили критичні зауваження до законодавчих ініціатив Уряду в Податковому та Бюджетному кодексах; зауважили про несприйняття пропозицій профспілок щодо запровадження податку на багатство та розкіш, розширення переліку корисних копалин за видобуток та реалізацію яких стягується рента, що стало б реальним наповнювачем бюджету тощо.
            Звертаючись до голів галузевих профспілкових об’єднань голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко та голова Черкаської облради Валентина Коваленко  засвідчили абсолютну підтримку з переважної більшості озвучених питань, що наразі постали перед працюючими громадянами. Також вони наголосили на чіткій позиції підтримки ініціатив профспілок, роботодавців і громадян щодо вирішення цих проблем, у межах власної компетенції, через звернення до центральних органів виконавчої влади тощо.

          Досягнуто домовленості щодо доопрацювання   Регіональної угоди та її підписання на черговому засіданні ради соціального діалогу, а звернення й пропозиції профспілок реалізовувати через протокольні доручення виконавчих органів влади  із забезпеченням спільного контролю за їх виконанням.
          Профспілковий актив області також прийняв звернення до Президента України з пропозиціями профспілок щодо окремих змін у законодавстві.

Федерація профспілок Черкаської області

 

 

 

DSC05394