25bc7c55f5baf845f150f865a563858d

 

Питання поліпшення забезпечення населення якісною водою повинні бути пріоритетними у діяльності центральної та місцевої влади України.

Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв у коментарі журналістам з нагоди Дня довкілля, який відзначається в Україні кожну третю суботу квітня.

За його словами, в Україні в останні десятиліття зберігаються негативні тенденції щодо недостачі прісної води, поступового виснаження і зростаючого забруднення її джерел. У результаті падає якість питної води, зростає потенційна загроза виникнення надзвичайних ситуацій, погіршується епідеміологічна ситуація.

Секретар РНБО зазначив, що до 2010 року ця сфера фінансувалася вкрай незадовільно. Він нагадав, що у 2011 році була кардинально оновлена державна цільова програма «Питна вода України», яка стала генеральним планом модернізації галузі до 2020 року. «Наше завдання в умовах будь-яких економічних складнощів, гарантувати повноцінне фінансування і виконання цієї програми», - підкреслив Андрій Клюєв. У той же час, за словами Секретаря РНБО, рішення багатьох проблем, що накопичуються десятиліттями, виходять далеко за рамки реалізованих сьогодні профільних державних програм.

Однією з ключових проблем він назвав дефіцит фінансування на модернізацію систем водопостачання, водовідведення та інших гідротехнічних споруд по всій Україні. Андрій Клюєв повідомив, що в аварійному та ветхому стані знаходяться близько 37% водопровідних мереж, а втрати води в системах водопостачання становлять майже 30% від обсягу поданої в мережу води і постійно зростають. У незадовільному стані знаходиться і більшість децентралізованих об'єктів водопостачання - бюветів і колодязів, а артезіанські води в багатьох регіонах України вимагають додаткового очищення.

За словами Андрія Клюєва, незважаючи на те, що порівняно з 80-ми роками минулого століття Україна більш ніж удвічі зменшила обсяг використання води, через низьку якість очищення стічних вод рівень забруднення водойм не зменшується. Секретар РНБО підкреслив необхідність прискорення впровадження нових технологій та обладнання для очищення води. Також, за словами Андрія Клюєва, потрібно вживати додаткових заходів з очищення зливових і шахтних вод.

Секретар РНБО заявив, що вважає за необхідне посилити відповідальність за порушення вимог законодавства з питань забезпечення якості водних ресурсів та питної води - занадто багато випадків його невиконання. «Через відсутність належного реагування допускається велика кількість порушень в межах водоохоронних зон та прибережних смуг - такі землі надають у тимчасове користування та у приватну власність, на них навіть виникають несанкціоновані звалища», - сказав Андрій Клюєв.

Крім цього, заявив Секретар Радбезу України, важливо підвищити ефективність системи моніторингу об'єктів водопостачання, провести їх паспортизацію, що дасть можливість надалі проводити адекватний аналіз їх стану.

За словами Андрія Клюєва, нормативно-правова база, що стосується цієї сфери, вимагає значного вдосконалення та гармонізації з водним законодавством Європейського Союзу.

За повідомленням ІА "УНІАН",

http://economics.unian.net/ukr/news/165085-ukrajina-povinna-aktivizuvati-zusillya-schodo-zabezpechennya-naselennya-yakisnoyu-vodoyu-klyuev.html