490A2B34-FC4D-4374-B4A5-B3C2FEA1E2BD w1023 r1 s

Представники Федерації профспілок України 24 січня 2019 року взяли участь у презентації проекту Стратегії розвитку хімічної галузі до 2030 року, розробленому за сприяння Федерації роботодавців України та Союзу хіміків України.

У зустрічі взяли участь керівники підприємств хімічної промисловості: «Украгрохімхолдинг», «Сухімпром», «Рівнеазот», «Хімпласт», Одеський припортовий завод, ПАТ «Азот», «УКРПЛАСТИК», «Дніпроазот», «НІОХІМ», «Черкаський НДІТЕХІМ», експерти, фахівці, вчені НАН України.

«На сьогоднішній день хімічна галузь України опинилася під загрозою зникнення. Така ситуація – результат відсутності послідовної системної економічної політики держави з розвитку та підтримки національної індустрії та її базових галузей», - наголосив Руслан Іллічов, Генеральний директор Федерації роботодавців України.

Загалом проект Стратегії містить 10 пріоритетів. Серед них – створення конкурентної сировинної бази, модернізація хімічних виробництв, розвиток внутрішньогалузевих технологічних ланцюгів на базі діючих виробництв, створення нових хімічних виробництв, необхідних для розвитку суміжних галузей промисловості, продукції високого технологічної переділу, сучасне агрохімічне забезпечення АПК, ефективне імпортозаміщення тощо.

При розробці проекту Стратегії експертами були враховані не тільки особливості ситуації в країні, а й основні світові тенденції розвитку хімічної промисловості. Зокрема, перехід від сировинної моделі у виробництві до виробництва продукції з високою доданою вартістю, впровадження ресурсозберігаючих та відновлюваних технологій, збільшення безпеки виробництва й впровадження рішень, які дозволять знизити навантаження на людські ресурси й, по можливості, повністю виключити людський фактор. Реалізація Стратегії дозволить:

- довести частку вітчизняної продукції на внутрішньому товарному ринку в період до 2030 року в сегменті азотних добрив до 80 %, комплексних добрив - до 35-40 %, засобів захисту рослин (ЗЗР) - до 30 %, інших агрохімікатів - до 70 %;

- зменшити частку імпортної продукції на внутрішньому товарному ринку в сегменті основної хімії і мінеральних добрив - до 40 %;

- суттєво наростити випуск ЗЗР (наразі доля імпорту в даному сегменті перевищує 90 %) й зменшити частку долю контрафактної продукції на внутрішньому ринку засобів захисту рослин;

- довести рівень забезпечення вітчизняною сировиною основної хімії та мінеральних добрив в період до 2030 року до 60-65 %.

Департамент з питань економічного

розвитку та ціноутворення