drive 140613

На засіданні Кабінету Міністрів України 12 червня серед інших питань розглядався проект постанови Уряду «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», які стосуються нормативних актів щодо прав водіїв на керування транспортними засобами. Проект розроблено МВС України за участю ДАІ.

Як розповів перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, в. о. першого заступника Голови ФПУ Григорій Осовий, який брав участь від профспілкової сторони у засіданні Уряду, цей документ поруч з позитивними моментами, такими як спрощення процедури обміну посвідчень водія, потребує певного удосконалення та доповнень. Зокрема у профспілкової сторони викликала заперечення зміна термінів дії посвідчень водіїв порівняно з діючими нормами, які визначені у пункті 2 «Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами», затвердженого постановою КМУ від 8 травня 1993 року. На думку профспілкової сторони, введення норми про те, що посвідчення водія категорій А, А1, В та В1 дійсні протягом 20 років, а для всіх інших категорій – протягом 10 років з дати його видачі може погіршити рівень прав та свобод громадян щодо допуску до керування транспортними засобами та допуску до професії та спричинить додаткові фінансові витрати з боку громадян. У зв’язку з цим в подальшому може виникнути підвищення рівня безробіття у сфері автомобільного транспорту, втрата права на працю певної кількості громадян, а також підвищення вірогідності здійснення корупційних дій при видачі посвідчень водія. Зокрема, профспілки пропонують, як компромісний варіант, введення терміну дійсності посвідчень у 20 років для всіх категорій водіїв.

Позиція профспілок була озвучена у виступі Григорія Осового на засіданні Уряду. Після обговорення цього питання Прем’єр-міністр України Микола Азаров дав доручення міністру внутрішніх справ України Віталію Захарченку доопрацювати проект та знайти розумний компроміс щодо терміну дії посвідчення водія з урахуванням пропозицій профспілок та норм Євросоюзу.

У зв’язку з цим дорученням 13 червня у Будинку профспілок відбулася нарада за участю в.о. першого заступника Голови ФПУ Григорія Осового, заступника Голови ФПУ Євгена Драп’ятого, голови Профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України Олега Хмарного та начальника Центру безпеки дорожнього руху ДАІ України Сергія Будника. Під час наради представники профспілок довели свою позицію представнику МВС. Сергій Будник у свою чергу дав пояснення по окремим пунктам запропонованого порядку видачі та обміну посвідчень водіїв та пообіцяв довести до керівництва ДАІ та МВС пропозиції профспілкової сторони.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ