be2ab181fd989c8c26e5e3601b9487c8

Досвід нових членів Євросоюзу свідчить про приклади яскравих позитивів від європейської інтеграції і водночас про гострі негативи від такого вибору як для економік цих країн так і для місцевого населення.

Український шлях до Європейського Союзу також несе і великі сподівання, і серйозні загрози. Пошуку відповідей як мінімізувати негативи і збільшити позитиви від європейського вибору була присвячена міжнародна конференція «Соціальний вимір європейської інтеграції України» (організована Фондом ім. Ф.Еберта та комітетом ВРУ з питань євроінтеграції).

Від Федерації профспілок України участь в конференції взяли заступник Голови ФПУ С.Кондрюк, голова Профспілки працівників рибного господарства М.Петров, заступник голови Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості О.Рябко, заступник голови Профспілки працівників річкового транспорту В.Бабич та профспілкові експерти.

«На жаль Європа останнім часом демонструє суттєве зниження планки соціальних стандартів, перед усім у сфері праці. В країнах ЄС закривають очі на нелегальну працю мільйонів мігрантів, денонсують в односторонньому порядку галузеві колективні угоди, зменшують державні гарантії оплати праці, підвищують пенсійний вік тощо. До того ж на фоні багаточисельних вимог ЄС до України чомусь не загострюються такі питання як багаторічна дискримінація оплати праці держслужбовців і інших працівників бюджетної сфери, мільярдна заборгованість із заробітних плат, недотримання підприємствами ТНК в Україні основоположних прав трудящих на об’єднання і ведення переговорів» - зауважив у своєму виступі Сергій Кондрюк.

На пропозицію представників ФПУ до підсумкових документів конференції будуть включені пропозиції щодо проведення в регіонах семінарів-презентацій щодо соціальних аспектів євроінтеграції, а також здійснено аналіз відповідності трудового законодавства вимогам Євросоюзу.

 

Департамент виробничої політики та колдоговірного регулювання