Изображение 1504

 

17 травня 2019 року у засіданні Координаційної ради Платформи Національної стратегії охорони здоров’я України взяли участь Голова ФПУ Григорій Осовий, інші члени Координаційної ради та запрошені, серед яких Юрій Андрієвський, керівник департаменту охорони праці Федерації профспілок України.

 

Засідання відбулося у штаб-квартирі Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) на Хрещатику.

Відкрив його член Ради, Президент УСПП Анатолій Кінах, який наголосив на актуальності питань, що розглядаються Платформою, а саме – необхідності розробки та прийняття Національної стратегії охорони здоров’я України  та підготовки Щорічної   Національної   доповіді   "Про   стан   здоров'я   населення   та ефективність   функціонування   системи   охорони   здоров'я   України".

 

Изображение 1508

 

- Йдеться про напрацювання механізмів збільшення тривалості здорового життя українців та підвищення людського потенціалу нації, - зазначив головуючий, - в Україні висока смертність та низька якість життя людей. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, ми – у топ-10 країн за темпами фізичного скорочення населення. Для зміни ситуації необхідно здійснити величезну роботу – аналіз стану у галузі, його постійний моніторинг, заходи не тільки виключно в медичній сфері,  але й в екологічній, економічній, соціальній сферах , – сказав він.

На засіданні було заслухано звіт про роботу Координаційної ради за період з 14 листопада 2018 року до сьогодні, визначено першочергові заходи з подальшої її діяльності. Зокрема, з організації підготовки Щорічної   Національної   доповіді   про   стан   здоров'я   населення, з оприлюднення та висвітлення Засад Національної стратегії охорони здоров’я України та ін.

 

Изображение 1536

 

В цій роботі разом з медичною спільнотою візьмуть активну участь і профспілки, як запропонував Григорій Осовий, у складі робочої групи із забезпечення прав і гарантій працюючих. У своєму виступі на засіданні Платформи лідер українських профспілок наголосив, що наші зусилля мають бути зосереджені на збереженні людського капіталу і розвитку трудового потенціалу країни. Він додав, що напрацювання і пропозиції робочих груп мають носити інноваційний характер, тоді вони будуть з увагою сприйняті урядовою командою, адже, без участі органів влади, здійснення необхідних зміни у сфері охорони здоров’я неможливо.

Учасники наради визнали, що урядовці і парламентарі також мають долучитись до роботи Платформи та разом із соціальними партнерами розробити Національну стратегію охорони здоров’я. Вирішено направити відповідні звернення до КМУ та інших владних структур.

 

 Изображение 1522

 

Нагадуємо, що Платформа Національної стратегії охорони здоров’я України є відкритою до співпраці із професійними спільнотами в сфері охорони здоров’я, владою, громадянським суспільством та міжнародними організаціями. До участі у її роботи долучились ФПУ та Профспілка працівників охорони здоров’я України.

Учасники Платформи наполягають на комплексному програмному підході до реформування системи охорони здоров’я та чіткому визначенні досяжних і вимірюваних цілей змін. Цей громадський майданчик має  координувати дії представників роботодавців та медичної, експертної, громадської  сфери  із владними  інституціями  щодо прийняття, а надалі – і реалізації загальнодержавної стратегії охорони здоров’я.

До ініціаторів її створення входять - Об’єднання організацій роботодавців України, Українська федерації роботодавців охорони здоров’я, Ліга страхових організацій, Національна академія медичних наук, Профспілки сфери охорони здоров’я,  представники Української асоціації сприяння охорони здоров’я населення,  Української медичної експертної спільноти, Асоціації захисту прав пацієнтів, представники іншої медичної, наукової  та експертної спільноти.

 

Изображение 1525

 

Изображение 1498

 

Прес-центр ФПУ