big-100220172

 

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий звернувся до керівників політичних сил, які беруть участь у виборах до Верховної Ради України. У листі зокрема зазначається:

 

Федерація профспілок України, в лавах якої перебувають 4,8 млн спілчан, відповідно до законодавчо визнаних прав та повноважень послідовно захищає соціально-економічні і трудові права працівників.

Під час виборів до вищого законодавчого органу країни – парламенту без перебільшення буде вирішуватися доля України на найближчі 5 років, люди очікують позитивних змін.

Президія Федерації профспілок України зробила публічне Звернення, акцентуючи увагу кандидатів у народні депутати України на найбільш чутливих питаннях, що потребують термінового вирішення владою для досягнення економічного зростання в інтересах підвищення добробуту людей:

  1. 1.Формування нової промислової політики України на основі інноваційного розвитку, що має забезпечити створення нових робочих місць з гідними умовами праці та гідною заробітною платою.
  2. 2.Прогнозування змін та перекваліфікація робітників з відповідним створенням робочих місць згідно вимог 4-ї промислової революції.
  3. 3.Обмеження тіньової економіки та нестандартних форм зайнятості, забезпечення працівникам стабільної зайнятості, гідних умов праці та її оплати, доступу до ефективного соціального захисту та реалізації права на об’єднання в профспілки і ведення колективних переговорів.
  4. 4.Підвищення державних соціальних стандартів і гарантій (прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати, мінімальної пенсії) до законодавчо визначеного рівня з урахуванням ратифікованих Україною конвенцій Міжнародної організації праці та Європейської соціальної хартії (переглянутої). Формування показників Державного бюджету України на 2020 рік на оновлених соціальних стандартах і гарантіях.
  5. 5.Динамічне зростання рівня заробітної плати працівників в Україні з метою скорочення розриву в оплаті праці з країнами-сусідами задля зменшення негативних процесів вимушеної трудової міграції, збереження трудового потенціалу, скорочення бідності серед працюючих.
  6. 6.Забезпечення обґрунтованої диференціації в оплаті праці задля зниження нерівності між працівниками та керівниками (топ-менеджерами) підприємств виробничої сфери та ліквідації зрівнялівки в оплаті праці зайнятих у бюджетній сфері.
  7. 7.Впровадження прогресивної шкали оподаткування при сплаті податку на доходи фізичних осіб із зниженням ставки оподаткування для низькооплачуваних категорій працівників та неоподатковуваного мінімуму доходів громадян на рівні не нижче фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
  8. 8.Зниження необґрунтовано високих цін на споживчі товари, природний газ, паливо, тарифи на електроенергію, ЖКГ, транспортні послуги та забезпечення належного захисту тих категорій населення, які цього потребують.
  9. 9.Забезпечити своєчасну виплату заробітної плати, невідкладно ліквідувати існуючі зарплатні борги та не допускати їх утворення в майбутньому.
  10. 10. Дотримання основоположних принців соціального діалогу при формуванні і проведенні соціально-економічних реформ та забезпечення законних прав і свобод громадян.

      Ми закликаємо політичні сили, які беруть участь у виборах, кандидатів-мажоритарників приділити особливу увагу у своїх передвиборчих програмах завданням, що будуть спрямовані на відчутне покращення життя працівників.

Ми розраховуємо, що в центрі уваги нової демократичної коаліції, сформованої після парламентських виборів в Україні, буде соціальне спрямування розвитку економіки, а права громадян і соціальна справедливість ітимуть пліч-о-пліч з економічною доцільністю.

Ми усвідомлюємо складність такого завдання у цей непростий для країни час, але переконані, що за умови постійної взаємодії і співпраці влади, бізнесу, професійних спілок та громадських організацій поставлені цілі є цілком реальними.

Президія Федерації профспілок України звернулася до всіх спілчан та громадян України із закликом прийти на виборчі дільниці та зробити свідомий вибір, віддавши свій голос партіям, що підтримують вимоги профспілок та здатні забезпечити краще майбутнє громадянам країни.

ФПУ відкрита до співпраці з політичними партіями та народними депутатами України, які підтримують загальнолюдські цінності й дотримуються засад демократії, права та соціальної справедливості.

 

Текст Звернення додається.

 

Пропозиції ФПУ з проблемних питань політичним силам та кандидатам у народні депутати України –

учасникам парламентських виборів 2019