Energ

 

 

Законопроект «Про державне регулювання у сфері енергетики» було розглянуто на засіданні Кабінету міністрів України. Цей документ визначає правові засади державного регулювання в енергетиці. Його прийняття має підвищити ефективність впливу держави на діяльність природних монополій.


Позицію профспілок під час обговорення цього питання висловив перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, в.о. першого заступника Голови Федерації профспілок України Г.В.Осовий. Він підкреслив, що особливу увагу профспілки приділяють питанню відкритості діяльності Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики. Тому, керуючись пунктом 4.12 Генеральної угоди  між соціальними партнерами на 2010-2012 роки щодо створення за участі представників СПО профспілок та СПО роботодавців, які є сторонами Угоди, при центральних органах виконавчої влади та державних колегіальних органах, які приймають відповідно до їх повноважень рішення про зміну і регулювання діючих тарифів і норм для населення, постійно діючих тристоронніх дорадчих органів, було запропоновано пункт 8 статті 12 законопроекту у нової редакції.


Пропонується такий текст цього пункту зі змінами та доповненнями:  «При Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики з ініціативи громадських організацій, зокрема споживачів, утворюються дорадчі  органи, які розробляють рекомендації щодо державного регулювання у сфері енергетики та беруть участь у підготовці та обговоренні проектів нормативно-правових актів, які розробляються комісією. Рішення комісій приймаються після обговорення у дорадчих органах».


«Це дуже важливий законопроект, тому що він безпосередньо зачіпає питання встановлення цін і тарифів на газ, електроенергію, - підкреслив Г.В.Осовий. – Це завжди було предметом гострого сприйняття суспільством новацій у цієї сфері. Тому питання відкритості та прозорості діяльності НКРЕ було і залишається актуальним. Профспілки й надалі будуть домагатися більшої  відкритості у сфері визначення цін та тарифів та здійснювати громадський контроль за цим процесом».


Інформаційно-аналітичний центр ФПУ