ЗАСЕДАНИЕ УРЯДУ 

«Перший дзвоник» має стати дійсно незабутнім святом для дітей і батьків. Таку думку виказав Прем’єр-Міністр України Микола Азаров на засіданні Уряду 14 серпня. Він закликав всіх керівників органів виконавчої влади потурбуватися про це. Члени Уряду повинні поїхати до закріплених за ними регіонів, узяти участь у святкуванні Дня знань, привітати дітей, поспілкуватися з освітянами і батьками. Як підкреслив Голова Уряду, у соціальних ініціативах Президента України питання забезпечення всебічного розвитку і захисту дітей займають центральне місце.

Микола Азаров зазначив, що 15 серпня фактично завершується підготовка шкіл до нового навчального року. Міністерство освіти та науки і регіональні адміністрації звітують, що практично завершено проведення поточних ремонтів та облаштування пришкільних територій. Зараз відповідні комісії проводять останні перевірки технічного, протипожежного та санітарного стану приміщень навчальних закладів. Серед позитивних фактів: 1 вересня гостинно відкриють свої двері 11 новозбудованих шкіл. Окрім цього, після реконструкції та капітального ремонту буде введено в експлуатацію 58 шкіл, а також завершено будівництво окремих добудов у 11 загальноосвітніх школах. Поточного року біля 450 тисяч першокласників сядуть за шкільні парти. Це на 17 тисяч більше, ніж минулого року.

«У той же час Прем’єр-Міністр України зажадав, щоб ці перевірки відбувались принципово, щоб недоліки, які, на жаль, завжди можуть бути, не маскувались, а виправлялись, - сказав заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, який представляв на засіданні Уряду профспілкову сторону. - У зв’язку з цим Микола Азаров доручив Міністерству освіти та науки, керівникам регіонів за результатами підведення підсумків робіт, що будуть виконані до 15 серпня, остаточно завершити підготовку усіх дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів до нового навчального року, вжити вичерпних заходів щодо забезпечення належних умов для повної безпеки вихованців, учнів, студентів. При цьому було підкреслено: важливо, щоб школярі мали найдешевшу можливість підготуватись до школи – і з точки зору одягу, і з точки зору навчального приладдя. Тому дано доручення широко розгорнути шкільні ярмарки, надавати їм безоплатні місця для продажу. Це має суттєво здешевити придбання всього необхідного для навчання».

При цьому Сергій Кондрюк підкреслив, що для профспілок важливим є те, щоб підготовка до нового навчального року повноцінно враховувала й таку складову, як належні умови праці педагогів. Тому територіальними профспілковими об’єднаннями та галузевою Профспілкою освіти і науки , безперечно, буде приділятись серйозна увага до наявності у педагогів відповідних умов для навчального процесу і відпочинку між уроками.      

Під час засідання Кабінету Міністрів велику увагу було також приділено питанню підготовки до наступного осіннє-зимового сезону. За даними Мінрегіону, до зими підготовлено вже 133 тисячі житлових будинків, 15 тисяч шкіл, 11 тисяч дитячих садків і 5,3 тисяч лікарень. Відповідно до графіка, підготовлено до експлуатації 17 тисяч котелень. Заготовлено майже 4,5 мільйона тонн вугілля та створено запаси рідкого палива в обсязі біля 59 тисяч тонн.

Микола Азаров доручив Віце-прем’єр-міністру Олександру Вілкулу активізувати підготовку до опалювального сезону. Окремо було обговорено питання тарифоутворення, покращення стану розрахунків теплокомуненерго за природний газ. Було також зазначено: звіт щодо стану підготовки підприємств паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства та об’єктів соціальної сфери до стабільної роботи в осінньо-зимовому періоді 2013/14 року та щодо стану розрахунків за спожиті енергоносії Уряд розгляне на найближчому засіданні.

«Було також серйозно обговорено питання щодо послідовної підготовки України до саміту «Східного партнерства», який відбудеться 28-29 листопада у Вільнюсі, - зазначив заступник Голови ФПУ. – Прем’єр чітко заявив, що наша головна мета - підписання під час саміту Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом включно із створенням зони вільної торгівлі. При цьому було підкреслено, що наш курс - кардинальні економічні, правові, соціальні зміни. Ми йдемо на них свідомо і розсудливо, маючи на меті перспективний сталий розвиток України. Дуже важливо, щоб і громадяни України, і українські компанії заздалегідь знали, до яких перетворень треба готуватися, за якими правилами буде функціонувати економіка в перспективі. З точки зору профспілок, вкрай важливо, щоб у тих домовленостях, які виникають в рамках гармонізації українського і європейського законодавства, не менш ніж економічним аспектам приділялось уваги аспектам трудового і соціального законодавства. Федерація профспілок України вже здійснює і наділі буде поглиблювати цю роботу у співдружності з представництвом МОТ в Україні, Фондом Ф.Еберта, інших зацікавлених організацій».

Сергій Кондрюк також нагадав, що 13 серпня ц.р. на адресу Прем’єр-Міністра України Миколи Азарова ФПУ направила телеграму стосовно загострення проблем з оплатою лікарняних листів, а також виплати допомоги по іншим видам соціального страхування. «Прем’єр жорстко відреагував на факти неналежного фінансування соціальних виплат, зажадав, щоб йому щодня давали довідку з цього питання і пообіцяв, що особи, які не забезпечать відповідних виплат, будуть притягнути до суворої відповідальності», - підкреслив заступник Голови СПО об’єднань профспілок.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ