395

 

Розпочинаючи засідання КМУ 11 вересня Прем’єр-міністр України із задоволенням повідомив присутнім про відновлення роботи важливого для економіки країни підприємства «Карпатнафтохім», яке тривалий час було в стані простою.

«Карпатнафтохім» - сучасне, модернізоване з урахуванням європейських стандартів підприємство, яке виробляє поліетилен, поліхлорвінілові смоли, хлорвініл, хлор, каустичну соду. На ньому створено біля трьох тисяч робочих місць. Це підприємство є бюджетоутворюючим для міста Калуш.

Частка продукції «Карпатнафтохім» у сукупному хімічному виробництві в країні становить стабільно біля 18%. Відповідно, простій такого потужного підприємства негативно позначався на загальному індексі виробництва хімічної продукції та на промисловому виробництві України в цілому.

- Уряд доклав максимум зусиль, щоб відновити роботу підприємства і створити довготермінові перспективи виробництва на ньому як для внутрішнього ринку, так і на експорт, - зазначив Прем’єр-міністр.

- Це свято для працівників підприємства та подія для України, - сказав у своєму коментарі в.о.Голови ФПУ С.М.Кондрюк, який взяв участь у засіданні Уряду, - відновлення роботи підприємства – з одного боку, - зарплата для працівників, а з іншого - додаткові надходження до бюджету країни.

Позитивним також був названий той факт, що відновлення виробництва на «Карпатнафтохім» - є успішним прикладом реалізації програми активізації вітчизняної економіки і державно-приватного партнерства. Уряд створив інвестору умови для відновлення виробництва – а інвестор, у свою чергу, взяв на себе зобов’язання стабільно нарощувати обсяги виробництва, створювати нові робочі місця, модернізувати технологію і впроваджувати енергоощадження. Міністру промислової політики України дано доручення взяти під особистий контроль вирішення проблем, які накопичилися на підприємстві та постійно готувати пропозиції щодо захисту вітчизняного ринку.

Також наголошувалося на необхідності з боку Уряду постійно допомагати українським підприємствам витримувати конкуренцію, а також вживати необхідних заходів щодо державної підтримки підприємств хімічної галузі, які б забезпечили відновлення вітчизняного виробництва органічної продукції, гумових виробів, первинних пластмас, складних мінеральних добрив тощо.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ