byudzh

 

На засіданні Уряду 11 вересня презентовано робочий варіант основних параметрів формування проекту Державного бюджету на наступний рік.

- Прем’єр-міністр чітко і однозначно заявив, що основні параметри бюджету потрібно збалансувати таким чином, щоб забезпечити стабільність державних фінансів, завдання економічного розвитку і соціального захисту громадян, - підкреслив у своєму коментарі щодо результатів розгляд цього питання в.о. Голови ФПУ С.М.Кондрюк, який взяв участь у засіданні Уряду.

Він також зазначив, що формування Державного бюджету, на жаль, відбувається на фоні погіршення можливостей для України виходу на світові ринки. Бюджетний процес також ускладнює фактор збільшення ставок запозичень, які Україна могла б залучити у якості інвестицій до вітчизняної економіки. Не зважаючи на це, планується реальне зростання ВВП на 3% проти поточного року.

Важливим є недопущення зростання дефіциту Держбюджету та утримати його у межах 2,5-3 % від ВВП. Одним з завдань формування бюджету було поставлено створення бездефіцитність Пенсійного фонду та ліквідація прихованих форм його дефіциту.

Від приватизації, за попередніми оцінками, очікується понад 15 млрд. грн. прибутків від продажу біля 160 об’єктів державної власності.

Особливу увагу було приділено необхідності забезпечення позитивного соціального розвитку реалізації президентських ініціатив щодо суттєвого зростання у наступному році мінімальної заробітної плати, має підвищуватись ЄТС для бюджетників і зменшуватись розрив між базовим тарифом ЄТС і розміром мінімальної зарплати, – лише на ці цілі у бюджеті планується понад 9 млрд. грн.. додаткових коштів.

Також під час обговорення проекту Держбюджету зазначалося, що за його рахунок планується фінансування заходів на розширення мережі дошкільних закладів, їх капітальний ремонт та будівництво. Планується передбачити кошти на сприяння отримання молоддю першого робочого місця і, безперечно, суттєва увага буде приділена розширенню можливостей місцевих бюджетів для фінансування своїх зобов’язань по виплаті заробітної плати працівникам бюджетної сфери, повній оплаті комунальних послуг та передбачено певний інвестиційний ресурс, що має бути у розпорядженні місцевих бюджетів як певний інструмент для вирішення ними першочергових питань, - зауважив представник профспілок.

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ