268543

 

На засіданні КМУ 26 вересня ц.р. прийнято низьку соціально-значущих рішень, зокрема, схвалено проект змін до Закону України „Про освітущодо особливостей доступу інвалідів до освітніх послуг. Цей законопроект сприятиме реалізації комплексу заходів, спрямованих на покращення умов перебування у навчальних закладах осіб з ураженнями органів зору, слуху, опорно-рухового апарату та ін.

Таким чином буде створено більш зручні умови для інвалідів у період їх навчання, - прокоментував рішення Уряду заступник голови ФПУ С.Я.Українець, який брав участь у засіданні, - серед яких: удосконалення норм щодо логопедичної допомоги в системі освіти, пільговий порядок поза конкурсом зарахування деяких категорій інвалідів до вищих навчальних закладів державної і комунальної форм власності і т.п.

Зазначений законопроект буде передано КМУ на розгляд Верховної Ради України у порядку законодавчої ініціативи.

Під час розгляду блоку освітніх питань також обговорювалася проблема, яка останнім часом мусується у пресі, стосовно примусового збору коштів з батьків учнів на потреби школи. Міністру освіти і науки було дане завдання вивчити реальний стан справ з цього питання та у разі виявленої необхідності вирішення учбовими закладами господарських питань із залученням коштів батьків учнів, або інших фінансових джерел, запропонувати дієвий механізм організації грошового обігу у навчальних закладах. Важливо, щоб ці процеси були організовані відповідно до діючого законодавства та мали легальну форму, - наголошувалося під час засідання.

Урядом розглянуто проект Указу Президента України «Про призначення довічних державних іменних стипендій громадянам України, які зазнали переслідувань за правозахисну діяльність».

- Профспілки це рішення підтримали, тому що така діяльність перегукується з нашою роботою по захисту законних прав та інтересів працюючих, - сказав С.Я.Українець.

Схвалено проект Указу Президента України про встановлення Дня батька, який буде відзначатись в Україні щороку у третю неділю вересня.

Постановою Кабінету Міністрів скореговане обсяги державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів для державних потреб у 2013 році та перелік державних замовників на підготовку таких фахівців. Мета рішення полягає у тому, щоб забезпечити відповідальність структури підготованих кадрів потребам на ринку праці і головне - потребам держави.

Урядовці розглянули стан виконання протокольного рішення КМУ з питань можливості приєднання України до Угоди про проведення узгодженої політики в області технічного регулювання, санітарних та фіто санітарних заходів Євроазійського економічного співтовариства. Це дуже важлива тема, яку члени Уряду та Прем’єр особисто приділили велику увагу. У своєму виступі на початку засідання М.Я.Азаров повідомив про участь урядової делегація України на запрошення Уряду Республіки Казахстан у першому засіданні Вищої Євразійської економічної ради на рівні глав Урядів.

Україна брала участь в роботі Євразійської економічної комісії у якості спостерігача, що стало можливим завдяки домовленостям Президентів наших держав, - нагадав прем’єр, - за його словами, наша делегація в Астані довела представникам Росії і Білорусі про те, що Договір про асоціацію України з Євросоюзом не перешкоджає співпраці України з ні з Євразійським економічним співтовариством, ні з Митним союзом. Розвиток торгово-економічних відносин з Євразійським союзом і СНД є стратегічним, надважливим і невід'ємним елементом української економічної політики, - підкреслив Прем’єр-міністр.

Під час засідання Урядом було детально розглянуті питання, що наразі мають важливе значення для більшості населення країни, - передусім, це підготовка господарства до опалювального сезону. Перше завдання, що було поставлено Главою Уряду міністрам – забезпечити своєчасне включення опалення в усіх містах і населених пунктах, щоб не допустити збоїв у цій роботи. Міністри отримали завдання взяти під контроль ці питання разом з головами обласних державних адміністрацій та вжити усіх необхідних заходів в строк, що лишився до початку опалювального сезону. Особливу увагу вирішено приділити забезпеченню вчасної подачі тепла до об’єктів соціальної сфери та житлових будинків. Мінрегіону дане завдання забезпечити цілодобову роботу спеціального штабу, який буде відповідати за всі аспекти проведення опалювального сезону.

У зв’язку з чисельними повідомленнями у деяких засобах масової інформації про недостатні обсяги вирощування в Україні овочів та картоплі і відповідно про їх можливе подорожчання Прем’єр-міністр запевнив, що такі повідомлення є про вокативними. На сьогодні в Україні зібраний достатній врожай для того, щоб забезпечити потреби населення та не допустити подорожчання картоплі та інших овочів, - наголосив він та навів наступні цифри:

- на період ще до початку «сезону дощів» картоплю було зібрано на 70% засіяних площ - це на 11 тисяч гектарів більше, ніж на аналогічну дату попереднього року;

- урожай вже становить близько 15 мільйонів тонн картоплі, або на 574 тисяч тонн більше попереднього року, тому вже зараз ми маємо приблизно два річні запаси картоплі, - наголосив Премєр-міністр. Інше питання – поки що в Україні не вистачає потужностей для належного зберігання урожаю. Звідси – коливання цін в «міжсезоння», і розкручування ажіотажу. Саме тому вже кілька років в країні реалізується програма розвитку інфраструктури збереження овочів, фруктів та картоплі.

На сьогодні о’єктивних причин для підвищенні цін немає – запевнив Прем’єр.

В якості запобігаю чого заходу проти зростання цін місцевим державним адміністраціям поставлене завдання проконтролювати ціноутворення на ринку овочів.

За попередніми оцінками Уряду цього року буде зібрано до 60 мільйонів тонн зерна, що має стати рекордним урожаєм за роки незалежності.

У зв’язку з цим Міністерству аграрної політики, органам місцевої влади дане завдання максимально сконцентрувати сільськогосподарську техніку та надавати усю можливу допомогу для завершення збирання зерна та посіву озимих культур, зокрема озимої пшениці.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ