148041792

 

На засіданні Кабінету міністрів України 19 червня було ухвалено постанову КМУ «Про затвердження Порядку та умов визначення заробітної плати для обчислення пенсії державного службовця», проект якої було розроблено Мінсоцполітики з метою реалізації Закону України "Про державну службу" від 17.11.11 № 4050-VІ щодо порядку визначення заробітної плати для обчислення та перерахунку пенсій державним службовцям.

У новому порядку змінено підходи до вибору періодів роботи, заробіток за які включається в розрахунок для призначення пенсії цій категорії громадян. Так, наприклад, у разі звернення державного службовця за призначенням пенсії у період з 1 січня 2014 р. до 31 грудня 2015 р. включно будуть враховуватися лише всі календарні місяці роботи, починаючи з 1 січня 2014 р. до дати звернення.

За висновками профспілок, зазначене позбавляє державного службовця права вибору періоду роботи, заробіток за який береться для обчислення пенсії: за останні 24 календарні місяці роботи, або за будь-які 60 календарних місяців підряд перед зверненням за пенсією, що було відображено у чинній постанові КМУ від 31.05.2000 № 865 та у попередньому варіанті Порядку.

Таким чином, зазначена зміна призведе до звуження конституційних прав державних службовців.

ЦК Профспілки працівників державних установ України та СПО профспілок запропонували доповнити Проект нормою стосовно надання держслужбовцям такого права.

- Ми поставили міністру соціальної політики запитання, – наскільки нова формула розрахунків краща або ефективніша за ту, що існує зараз? – Сказав у своєму коментарі перший заступник керівника СПО об’єднань профспілок, в.о. першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий, - також привернули увагу присутніх, що по цій новій формули допоки що не зроблено актуальних розрахунків. Міністр відповіла, що профспілками питання поставлено правильно, однак, до поки немає визначеності по строкам введення закону про державну службу.

Як зазначив Г.В.Осовий, за його даними, в Уряді досі точаться дискусії навколо можливості у повній мірі запровадження усіх складових закону "Про державну службу" з 1 січня наступного року, тому що перехід на нові умови оплати праці для держслужбовців, що передбачено новим законом, потребує збільшення видатків на отримання держслужбовців – за оцінкою Міністерства фінансів – від 25 до 30 млрд.грн.

- В існуючих економічних умовах передбачити у Держбюджеті таки кошти – проблематично, - наголосив представник профспілок, -ми висловили занепокоєння з приводу можливого відтермінування вводу у дію закону, будемо моніторити ситуацію і у разі потреби пропонувати внесення змін до постанови про Порядок визначення заробітної плати для обчислення пенсії державного службовця, що була прийнята.

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ