4625688358

 

На розгляд Кабінету міністрів України 26 червня було винесено законопроект «Про внесення зміни до статті 22 Бюджетного кодексу України щодо скорочення кількості головних розпорядників бюджетних коштів».

Його було розроблено Міністерством юстиції на виконання Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженого Указом Президента України від 12 березня 2013 року № 128.

Метою законопроекту є врегулювання питання щодо оптимізації кількості головних розпорядників коштів державного бюджету.

Під час обговорення зазначеного питання, йшлося про те, що Міністерством юстиції України було проаналізовано законодавство і встановлено, що Указом Президента України від 9 грудня 2010 року № 1085 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» затверджено Схему організації та взаємодії центральних органів виконавчої влади, якою передбачено діяльність певної кількості цих установ, а саме - 18 міністерств та 57 центральних органів виконавчої влади.

Також під час опрацювання визначеного Національним планом дій завдання, Мін'юстом встановлено, що виконання відповідного підпункту Національного плану дій може призвести до невизначеності механізму фінансування деяких суб'єктів, які за своєю правовою природою не є державними органами і відповідно їх місце не визначено ні в Схемі організації та взаємодії центральних органів виконавчої влади, що затверджена Указом Президента України, ні в переліку органів, вказаних у підпункті 2.7 пункту 2 Національного плану дій.

До вказаних суб'єктів, за висновками Мін'юсту, відносяться Національна академія наук України, Національна академія аграрних наук України, Національна академія медичних наук України, Національна академія педагогічних наук України, Національна академія правових наук України, Національна академія мистецтв України.

Також обговорювався строк введення в дію законопроекту – пропонувалося з 1 січня наступного 2014 року, або перенести його на рік – до 1 січня 2015 р. Таку пропозицію підтримали і профспілки, – сказав у своєму коментарі перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, в. о. першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий. Напередодні відбулися консультації з представниками Профспілки працівників НАН, яка входить до СПО профспілок Ця Профспілка виступила категорично проти вилучення Національної академії наук України з переліку основних розпорядників бюджетних коштів. Аргументувалося це тим, що традиційно академія фінансує діяльність наукових установ – інститутів, інших закладів, що входять до цієї системи. Профспілка має галузеву угоду, укладену з НАН. Проводяться колективні переговори стосовно раціонального використання коштів, що спрямовуються на матеріальне заохочення працівників, покращення умов їх праці. Можлива передача цих функцій Міністерству освіти й науки, за висновками профспілковців, може значно ускладнити процедуру фінансування наукових установ, а також порушити устої, що вже склалися у процесі ведення колективних переговорів у галузі, що фактично може зруйнувати усю систему колективних переговорів. Тому профспілки не підтримали запропоновані зміни і ми вважаємо їх не на часі. – сказав Г.В.Осовий.

Прем’єр-міністр дослухався до позиції профспілок і висловив думку про те, що вирішення подібних питань потребує комплексного вирішення, без застосування адміністративних важелів.

В результаті питання було зняте з розгляду. Дано доручення підготувати відповідне пояснення щодо несвоєчасності його ухвалення.

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ