IMG 0232

Під таким гаслом 9 липня біля Кабінету Міністрів відбулася мирна акція протесту звільнених працівників ВАТ «Херсонський бавовняний комбінат». Вони намагалися привернути увагу до кричущих проблем комбінату – ліквідації ВАТ «Херсонський бавовняний комбінат», заборгованості із заробітної плати, а також відсутності роботи, а отже, і можливості прогодувати свої родини.

Як зазначається у Зверненні до голови ЦК профспілки працівників текстильної та легкої промисловості України Ольги Єфіменко, ВАТ «Херсонський бавовняний комбінат» одне з великих підприємств Херсонської області, яке має виробничу базу і могло б робити свій вклад у розвиток економіки Херсонської області. Проте «зазначене підприємство знищується внаслідок незаконних дій та формального ставлення до проблем, що виникають у його роботі з боку посадових осіб, які мають вирішувати питання діяльності та існування підприємства».

За інформацією профспілки ВАТ «ХБК», судді Господарського суду Херсонської області винесли постанову від 4 березня 2013 року, якою ВАТ «ХБК» було визнано банкрутом і відкрито ліквідаційну процедуру.

З 14 березня працівники оголосили безстрокову акцію протесту під стінами обласної адміністрації, яка триває до сьогодні.

20 травня ц. р. усіх працівників звільнили, навіть не надавши довідки про заборгованість із заробітної плати, які висилають поштою до сьогоднішнього дня.

Люди зневірились, але останній вогник надії змусив їх подолати понад півтисячі кілометрів до столиці аби лишень їх почули депутати, міністри та Президент. «Не віднімайте майбутнє у ХБК», «Віддайте нашу зарплату! Ми теж живі люди!», «За нашу працю ми отримали з трьох пальців цяцю» – такими гаслами учасники акції під стінами Кабінету Міністрів України намагалися сповістити про фактичну «загибель» ВАТ «ХБК» та заборгованість із заробітної плати. А борги, до речі, чималі. За даними профспілки ВАТ «ХБК», це 10 000 000 гривень. Кожен із учасників акції пов’язав на голову білу стрічку, на якій зазначалася сума, яку йому заборгували на ХБК – подекуди цифри сягали понад 40 тисяч гривень.

Делегацію представників звільнених працівників ВАТ «Херсонський бавовняний комбінат» на чолі з головою профспілки комбінату Любов’ю Фальченко було запрошено до Кабінету Міністрів на зустріч із представниками Мінсоцполітики, Міністерства промислової політики та Міністерства економічного розвитку і торгівлі, яким передали пакет документів. Аналогічні пакети документів представники трудового колективу передали до Верховної Ради та Адміністрації Президента України.

«ПВ» поспілкувалися з представниками трудового колективу – учасниками акції протесту.

Любов Фальченко, голова профспілки ВАТ «Херсонський бавовняний комбінат»: «З боку обласної адміністрації ніякі дії не проводяться, губернатор області ігнорує людей, а звернення до всіх владних структур області, держави не дають жодних результатів –самі відписки».

Ганна Гетель, звільнений працівник ВАТ «ХБК»: «Я пропрацювала на Херсонському бавовняному комбінаті з 1984 року. 20 травня ц. р. нас усіх при ліквідації звільнили. Тепер ми на біржі… А зарплату так і не виплатили. Є померлі працівники, яким так нічого і не виплатили, онкохворі… Місцеві ЗМІ пишуть, що гроші видали. Так, якусь частину заборгованості погашено, осіб 70 отримали гроші… Але ж це далеко не всі».

Лідія Степанович, звільнений працівник ВАТ «ХБК»: «Борги, що накоплені роками, не віддають. Ходимо вже чотири місяці щодня до голови облдержадміністрації – і жодної реакції. Не чує нас ніхто. Я ніколи не повірю, що чиновники у кабінетах не знають наших проблем… Або якщо й не знають, то нехай би вийшли з людьми поспілкувалися. Як вони не знають, то ми їм розкажемо про реалії нашого життя».

Ольга Тущенко, звільнений працівник ВАТ «ХБК»: «У місті ніхто на наш протест не реагує, наче й не помічають нас. Ми вже на акцію протесту виходимо як на роботу, щодня… На біржі нам нічим не можуть допомогти. Якщо у трудовій єдиний запис – «ткач», то що нам можуть запропонувати? Єдине – це сапати поля та збирати фрукти».

«ПВ» і надалі стежитимуть за ситуацією, що склалася на ВАТ «ХБК».

"Профспілкові вісті"

IMG 0235