zertifikat-stempel

 

На засіданні Кабінету міністрів України 17 липня представник профспілок взяв участь у обговоренні низки нормативно-правових актів, які стосуються соціально-трудової сфери, зокрема, при обговоренні проекту закону Про внесення змін до Закону України "Про нотаріат" щодо регулювання плати за вчинення нотаріальних дій» представником профспілок було висловлено певні застереження.

А саме, згідно із діючим законодавством, за вчинення нотаріальних дій державні нотаріуси справляють мито, розмір якого встановлено законом. Кошти, що надходять від сплати нотаріального збору, спрямовуються до Державного бюджету України. Утім, приватні нотаріуси справляють плату, розмір якої визначається за домовленістю між нотаріусом та громадянином або юридичною особою у межах мінімального та максимального розмірів.

Запропонованим законопроектом передбачається, що мінімальний розмір плати за вчинення нотаріальної дії приватним нотаріусом становить суму, не меншу від ставки державного мита, яке справляється державним нотаріусом, а максимальний   розмір   плати   за   вчинення нотаріальної дії приватним нотаріусом складається з мінімального розміру плати, збільшеного на розмір нотаріального збору.

- Таким чином – це фактично подвійна плата, - сказав перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, в. о. першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий, виступаючи на засіданні КМУ. Якщо для держаних нотаріусів Уряд своїми постановами читко встановлює розміри плати за надані послуги, то для приватних нотаріусів встановлюється мінімальний граничний рівень і максимальний. Нотаріус може самостійно визначити, скільки коштує його послуга.

Г.В.Осовий також зазначив, що впровадження такої гнучкої шкали оплати може призвести до диктату однієї сторони, яка надає послуги, тому ця додаткова плата цілком ляже на плечі клієнта і йому буде важко зрозуміти, послуга оцінюється тим або іншим чином. Таким чином, така нібито гнучка формула ще більше обтяжить кишені громадян, - зазначив представник профспілок та запропонував встановити фіксованої ставки послуг для приватного нотаріуса.

- Через новий порядок завжди буде програвати споживач, тому потрібно встановити читки та зрозумілі умови оплати послуг приватного нотаріуса, щоб вони були зрозумілими для громадянина, - наголосив профспілковий спікер.

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ