minfin-privlek-604-mln-grn

 

У засобах масової інформації з’явилися повідомлення заступника Міністра фінансів України В.Лісовенка щодо підвищення тарифів для населення за умови отримання Україною кредиту від Міжнародного валютного фонду, озвучені на «Екстреному економічному саміті для України», який відбувся у Києві 12 березня ц.р.

Днем раніше Міністр економічного розвитку і торгівлі України П.Шеремет зазначив щодо відсутності ресурсів для подальшого бюджетного дотування цін на енергоносії для населення. За їх повідомленням, місія МВФ продовжує працювати в Україні, тому коментувати обговорювані під час переговорів цифри поки що некоректно.

Федерація профспілок України вкрай стурбована безапеляційністю нових чиновників про готовність виконати всі умови Міжнародного валютного фонду України та здійснити заходи, які призведуть до зростання енергетичної бідності серед населення та погіршення якості життя громадян.

Федерація профспілок України закликала Міжнародний валютний фонд зважити на те, що значна частина населення й без того знаходиться поза межею бідності в Україні і утриматися від нав’язування їй заходів жорсткої економії, які можуть призвести до нових масових протестів населення.

ФПУ наголошує, що будь-які рішення, які можуть негативно позначитися на рівні життя населення, мають бути максимально виваженими, прозорими і обґрунтованими та супроводжуватися упереджувальними заходами соціального захисту населення і, таким рішенням обов’язково має передувати широке обговорення з громадськістю.

Федерація профспілок України закликала Кабінет Міністрів та Міжнародний валютний фонд до відкритого діалогу з громадськістю, у тому числі з профспілками та незалежними експертами, оскільки не Уряду, а саме населенню доведеться розраховуватися за позиками.

Водночас, ФПУ ініціює кардинально змінити державну цінову політику, яка у попередні роки мала хаотичний характер, відзначалася відсутністю прозорості у формуванні цін та єдиних підходів до механізмів ціноутворення, на політику передбачуваності, системності, прозорості з обов’язковою участю громадськості при підготовці рішень та контролю за їх виконанням.

 

Департамент бюджетної політики та соціального захисту