otduh 4

 

На засіданні Уряду 1 червня у День захисту дітей розглядалося питання про стан підготовки та проведення оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2016 року.

 

- Фактично літня оздоровча компанія вже стартувала, тим не менш дуже важливо, що Уряд взяв під опіку такий соціальний аспект, як дитяче оздоровлення, - зазначив у своєму коментарі підсумків розгляду зазначеного питання керівник СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

У виступі на засіданні КМУ він привернув увагу урядовців до проблем, які, на погляд профспілок, знижують ефективність і якість дитячого оздоровлення, через що кількість оздоровлених дітей, на жаль кожного року зменшується.

Г.Осовий нагадав, що профспілки постійно опікуються дитячим оздоровленням і, на приклад, минулого, 2015 року, за участю профспілок різного рівня було оздоровлено 276 тис. дітей працівників (що на 90 тис. менше, ніж в 2014 році).

Причин такої статистики було названо декілька:

1 – незацікавленість власників підприємств до збереження і розвитку оздоровчих закладів, як неприбуткового активу (ці заклади задіяні три місяці на рік, а витрати на їх утримання потрібно нести протягом усього року),

2 - держава не надає жодних преференцій зокрема податкових на утримання соціальних об’єктів (це могли би стати пільги по оплаті земельного податку, податку на нерухомість та ін.).

- Потрібно запровадити міри по стимулюванню бізнесу, - підкреслив представник профспілок, - тому дуже добре, що Уряд планує розробити концепцію державної програми оздоровлення та відпочинку дітей, а також заходи із розвитку мережі профільних закладів.

3 - ще одним фактором згортання процесів оздоровлення є недоступність вартості путівок для більшості батьків, зокрема працівників бюджетних установ, де зарплата не перевищує 2,5-3 тис.грн.

Голова ФПУ запропонував доповнити урядові рішення дорученням Мінфіну, центральним органам виконавчої влади - передбачати у бюджетних запитах та фінансових планах кошти на часткове фінансування оздоровлення дітей працівників, зайнятих в бюджетних галузях.

4 – основний удар по зменшенню кількості оздоровлених дітей нанесло скасування санаторно-курортного лікування і оздоровлення.

Коли у попередні роки за рахунок Фонду соціального страхування фінансувалося харчування в закладах дитячого відпочинку, профспілки разом із роботодавцями надавали працівникам фінансову допомогу і таким чином за пільговою вартістю путівок (10-15% від повної вартості), наприклад, у 2013 році вдалося оздоровити 360 тис. дітей.

При розгляді питання про спрощення процедури держзакупівель представник СПО об’єднань профспілок зауважив, що китична ситуація виникла з санаторно-курортним лікуванням застрахованих осіб в реабілітаційних відділеннях, де практично на 1 червня ще не надано жодної путівки тим, хто конче потребує лікування і реабілітації після перенесених операцій. Причина – не досконала процедура проведення тендерів, для врегулювання чого потрібно втручання Уряду, тому що тисячі людей очікують на допомогу.

- На сьогодні назріла потреба виправити помилку попереднього Уряду, який фактично скасував систему санаторно-курортного лікування за рахунок Фондів соціального страхування, - сказав Г.Осовий, - у ВР знаходиться законопроект №2245 щодо відновлення санаторно-курортного лікування як працівників так і їхніх дітей, який, на переконання профспілок, потрібно ухвалювати терміново.

 

Прес-центр ФПУ