385043444-1-e1464696000805

Під час розгляду питання «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність деяких постанов Кабінету Міністрів України» Уряд на своєму засіданні порушив болючу проблему позбавлення пільг працівників, які працюють у шкідливих умовах на небезпечних для здоров’я виробництвах.

На засіданні виступив голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, який зауважив, що за дорученням Прем’єр-міністра України В.Гройсмана триває робота з актуалізації списків №№ 1, 2, до яких внесено перелік виробництв, робіт, професій і посад, зайнятість на яких дає право на пільги. Також він привернув увагу урядовців до того, що ухвалення подібних рішень потребує погодження з профспілками та роботодавцями, як сторонами соціального діалогу.

Зміст Постанови стосується внесення змін до встановленого раніше порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, що надає окремим категоріям працівників право на скорочений робочий тиждень, пільгове пенсійне забезпечення і вихід на пенсію за пільгових умов.

Представник профспілок нагадав, що у червні ц.р. була прийнята постанова КМУ «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах», якою було внесено зміни до списків 1, 2 і обмежено права близько 80 тис. працівників на пільги, що викликало незадоволення у трудових колективах. На знак протесту люди навіть заявили про наміри піти зі своїх посад і це може стати загрозою зупинки важливих для нашої країни виробництв. Профспілки відразу заперечували проти такого рішення Уряду і наполягали на внесенні до нього змін, тому Голова ФПУ запропонував не приймати зазначену постанову як суто технічну, а завершити актуалізацію списків, над чим наразі працює робоча група у складі представників профспілок, міністерства соціальної політики, Держпраці і МОЗ, і поновити списки. Після чого можна буде повернутися до цього питання і ухвалити комплексне рішення.

Однак, більшість членів Уряду вирішили, що на даному етапі постанова, яка затверджується, не є перешкодою для завершення уточнення списків. Коли процес актуалізації списків завершиться, - Уряд ухвалить окреме рішення. Втім, позицію профспілок було почуто і Прем’єр дав доручення врахувати її при ухваленні остаточного рішення.

На сайті Президента України триває голосування за відновлення попередньої редакції Списків №1 та №2, затвердженої Кабінетом Міністрів 16.01.2003 №36.

У вас ще є можливість проголосувати за справедливість!

Прес-центр ФПУ