1365058098 yak-pisati-zayavu-pro-priyom-na-robotu

 

Члени Кабінету міністрів України на своєму засіданні підтримали законопроект, яким вносяться зміни до Кодексу законів про працю України та законодавства про зайнятість, які спрямовані на посилення захисту працюючих.

 

Коментуючи це рішення урядовців, Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий зазначив, що профспілки на рівні Спільного представницького органу підтримали згаданий законопроект та внесли до нього низку пропозицій, які були враховані. Вони стосуються насамперед забезпечення рівності трудових прав громадян України і недопущення дискримінації у сфері праці.

Так, згідно із законопроектом, забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного, соціального та іноземного походження, віку, стану здоров'я, інвалідності, тендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сімейного та майнового стану, сімейних обов'язків, місця проживання, членства у професійній спілці, громадському об'єднанні, участі у страйку, звернення або наміру звернення до суду чи інших органів щодо захисту своїх прав або надання підтримки іншим працівникам у захисті їх прав, за мовними або іншими ознаками, не пов'язаними з характером роботи або умовами її виконання.

Дуже важливим доповненням до законодавчих норм Голова ФПУ назвав нововведення, яким забороняється необґрунтована відмова кандидату у прийнятті його на роботу. Так на вимогу особи, якій відмовлено в прийнятті на роботу, власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язані письмово повідомити про причину такої відмови.

Особам, які вважають себе такими, що зазнали дискримінації у сфері праці, надається право звернутися до суду із заявою про відновлення порушених прав і відшкодування за це матеріальної та моральної шкоди.

 

Прес-центр ФПУ