1432634173 72c82d2ab6cc30e00a1f86e9066fd667

 

Рішення про запровадження безвізового режиму для України планують передати на затвердження Раді Європейського Союзу 11 травня.

 

 Про це заявив під час засідання Уряду 19 квітня перший заступник міністра закордонних справ Вадим Пристайко. Він повідомив, що наприкінці травня відбудеться підписання і публікація документу в офіційному віснику ЄС. Після чого українці отримають безвізовий режим з 30 країнами Європи Шенгенської зони, серед яких 26 членів ЄС (за винятком Ірландії та Великобританії), а також Ісландія, Ліхтенштейн, Швейцарія і Норвегія.

Обов’язковою умовою безвізового перетину кордону буде біометричний закордонний паспорт громадянина України. Громадяни зможуть перебувати на території шенгенської зони не більше 90 днів протягом півроку. Для перебування більше зазначеного строку отримання візи потрібно, як для роботи, так і тривалого навчання, - пояснив Вадим Пристайко.

Коментуючи цю новину, заступник голови ФПУ Олександр Шубін висловив упевненість у тому, що безвіз надасть можливість більш широкому загалу українських фахівців відвідувати європейські країни, набувати сучасний досвід роботи у різних галузях виробництва та менеджменту, що у свою чергу сприятиме підвищенню їх кваліфікації і розвитку вітчизняної економіки.

Станом на 19 квітня було оформлено понад 3,2 млн біометричних закордонних паспортів, а до кінця 2017 року очікується оформлення ще 2 млн.

 

Довідково:

6 квітня Європарламент підтримав пропозицію Європейської комісії надати Україні безвізовий режим. Після голосування в Європарламенті рішення має бути підтверджене на засіданні Комітету постійних представників країн-членів Євросоюзу (COREPER) з подальшим затвердженням Радою ЄС. Потім законодавчий акт має підписати президент Європарламенту і представник головуючої у ЄС країни (Мальта) з подальшою публікацією в Офіційному журналі ЄС.

Рішення набуде чинності через 20 днів після публікації.

 

Прес-центр ФПУ