images

 

4 липня ц.р. Уряд вніс зміни до своєї Постанови від 24.06.2016 № 461, якою ціла низка категорій працівників вилучено зі списків професій і посад, виробництв, робіт і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

 

- Цьому рішенню передувала більш ніж річна кропітка робота профспілок із соціальними партнерами: урядовцями і роботодавцями, - наголосив голова СПО об’єднань профспілок, голова ФПУ Григорій Осовий, - повернення права на пільгове пенсійне забезпечення було однією з ключових вимог Всеукраїнського маршу протесту профспілок 6 липня минулого року, коли на вулиці Києва вийшло більше 30 тисяч представників профспілкових організацій, трудових колективів та громадян з усіх регіонів України.

І ось нарешті справедливість для більш ніж 40 тис. працівників відновлено. На цьому наполягали профспілки вугільної, металургійної, хімічної галузей, атомної енергетики, нафтогазової промисловості, машинобудівники, працівники охорони здоров’я та інші організації, де існують важкі умови праці. Спільно з нашими соціальними партнерами було розроблено відповідний проект урядового рішення, що дало змогу частково зняти напругу у трудових колективах, де люди працюють у важких та небезпечних для здоров’я умовах і тому мають законні пільги.

Григорій Осовий нагадав, що у період, коли Уряд «пробуксовував» з прийняттям необхідного рішення, ФПУ ініціювала підписання тристороннього пакту між профспілками, роботодавцями і Урядом, чим гарантувалося працівникам, які мають стаж роботи у шкідливих умовах, повернення їм втрачених прав і врахування до пільгового стажу всього періоду, за яким вони працювали у таких умовах. Також було досягнуто домовленості, що Постанова буде ухвалена не пізніше початку 3-го кварталу 2017 року.

- І все ж таки це не остаточне вирішення питання по категоріях працівників, які мають право на пільгове пенсійне забезпечення, передбачене Списками №1, № 2, - зазначив Г.Осовий. - Ми вважаємо, що таких категорій працюючих є значно більше. Тому роботу з поновлення Списків буде продовжено. Зокрема, ми акцентуємо увагу урядовців, що потрібно повернути до цих списків майстрів шахтарських дільниць, працівників, зайнятих на підземних роботах та ін.

Подальше вирішення усіх питань із пільговим пенсійним забезпеченням вбачається при проведенні пенсійної реформи, яку Уряд вже запропонував, - сказав профспілковий лідер і акцентував увагу на тому, що передбачається зміна механізму фінансування пільгових пенсій. Якщо дотепер кошти на їх виплату до Пенсійного фонду повинні були перераховувати підприємства, на яких працювали пільгові категорії працівників, то з часом через низку причин підприємства втрачають таку спроможність, через що Пенсійний фонд має більш ніж 8 млрд. грн.. заборгованості по виплаті пенсій пільговикам. Ця проблема потребує вирішення. Соціальними партнерами був підготований та узгоджений законопроект про підвищення ставки єдиного соціального внеску по сплаті за кожного працівника, який працює у шкідливих і небезпечних умовах праці. Якщо існуюча ставка ЄСВ складає 22% від фонду оплати праці, то для підприємств, працівники яких працюють у шкідливих умовах праці (за Списком №2) вона буде збільшена до 27%, а там, де працюють в особливо шкідливих умовах (за Списком №1) - до 37%. На погляд профспілок, таке рішення є об’єктивним: якщо власником підприємства не здійснюються заходи з покращення умов праці та усуненню шкідливих факторів на виробництві, він має сплачувати за це. Тому запропоновано механізм – або покращуй умови праці, або плати більше.

 

Прес-центр ФПУ