fotografie-d4ba5751183f9c-600

 

Одним з перших питань, що розглядалося на засіданні Уряду 29 травня, - «Про готовність закладів оздоровлення та відпочинку до оздоровчого сезону 2013 року».

Уряд надає цьому питанню надзвичайне важливе значення.

Інформацію з цього питання оголосили міністри соціальної політики Н.Королевська і освіти і науки Д.Табачник. У їх доповідях йшлося про те, що місцевими органами виконавчої влади забезпечено роботу регіональних оперативних штабів з координації проведення літньої оздоровчої кампанії, сформовано перелік телефонів для оперативного реагування на проблемні питання, що виникатимуть у ході проведення літнього оздоровлення дітей.

Уряд також дбає про те, щоб перебування дітей у таборах та оздоровчих закладах було безпечним, комфортним і корисним для їх здоров’я. Оперативними штабами перевірено 100% закладів оздоровлення на предмет готовності прийняти дітей. 617 дитячих закладів з 795, які мають працювати, вже отримали необхідні акти для відкриття. З них 178 вже почали працювати.

Урядом поставлено завдання оздоровити цього року біля 3 млн. дітей. Кожній області дане доручення - оздоровити не менше як 70% дітей у кожному регіоні.

Напередодні засідання Уряду з метою встановлення особистого контролю за підготовкою та своєчасним відкриттям дитячих закладів оздоровлення та відпочинку Міністра соціальної політики Н. Королевської 28 травня проведено селекторну нараду щодо стану підготовки до оздоровчої кампанії. У нараді взяли участь представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, профспілок та громадських організацій.

- Традиційно адміністрація підприємств, де створено дитячі табори, на період літа передає управління такими об’єктами профспілкам, - сказав перший заступник керівника СПО об’єднань профспілок, в.о. першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий, - у нас нараховується 622 дитячих стаціонарних позаміських таборів, які працюють за участі профспілок. Біля 50 з цих закладів – суто профспілкові, тому перед нами поставлено грандіозні завдання. Тому ФПУ закликає керівників членських організацій, голів профкомів підприємств організовано та на високому рівні провести оздоровлення та постійно контролювати роботу цих закладів.

Щодо фінансування оздоровчої компанії – на ці цілі спрямовуються з різних джерел 2,4 млрд.грн. Значно збільшено фінансування за рахунок фонду соціального страхування - майже на 70%. Важливо, щоб ці кошти були освоєні, - підкреслив Г.В.Осовий, - однак, у багатьох застрахованих осіб викликає занепокоєння досить висока вартість путівок. Профспілки вважають, що для дитячих таборів варто було б встановити певні пільги зі сплати комунальних послуг, з оподаткування та ін. платежів. Якщо державою поставлено таке амбітне завдання – практично всіх дітей оздоровити, - потрібно приділити увагу вирішенню цілого комплексу питань.

Також слід звернути увагу на те, що потребують перегляду встановлені норми харчування у дитячих закладів – вони давно застаріли і не відповідають реаліям. Профспілки неодноразово на цьому наголошували. І ось за результатами обговорення Прем’єр-міністром дано доручення міністру соціальної політики – терміново – протягом тижня підготовити такі зміни і вони можуть бути вже ухвалені на наступному засіданні Уряду.

 

ІАЦ