fd29a22a2fe5da04629e959e5d785be2

 

На засіданні Уряду 10 січня ц.р. була заслухана інформація міністра фінансів України Оксани Макарової про заходи щодо реалізації Закону України про внесення змін до бюджетного кодексу стосовно запровадження середньострокового бюджетного планування.

 

Закон № 8044 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (про правову основу для впровадження середньострокового бюджетного планування)» був прийнятий наприкінці минулого року, підписаний Президентом України П.Порошенком і профспілки вважають його прогресивним.

Про це у своєму коментарі зазначив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, який нагадав, що це не перша спроба перейти до середньострокового планування і бюджетного забезпечення економічної політики держави. Профспілками такі заходи завжди підтримувались, тому що наразі бюджет країни формується строком на один рік, через що у нас фактично відсутнє стратегічне планування розвитку економіки та його фінансове забезпечення. Нажаль, це стає на заваді здійсненню крупно масштабних економічних проектів та програм, термін реалізації яких становить декілька років.

Лідер профспілок наголосив, що на даний час тривають переговори з підписання Генеральної угоди на новий строк. Цей процес вже вступив у завершальну стадію і соціальні партнери також планують укласти нову Генугоду на 3-річний період. Тому і для профспілок і для бізнесу дуже важливо у своїй роботі оперувати параметрами та показниками бюджетної політики запланованими державою на середньостроковий період.

До теми:

Зазначеним законом замість Основних напрямів бюджетної політики на плановий рік і Прогнозу Державного бюджету на наступні за плановим два бюджетні періоди передбачається запровадження практики складання Бюджетної декларації, як документа стратегічного держпланування, який визначатиме основні принципи бюджетної політики на середньостроковий період.

Прес-центр ФПУ