Kabmin

 

На засіданні Кабінету міністрів України 5 червня під час розгляду питання «Про стан виконання завдань і заходів Державної програми активізації розвитку економіки на 2013 – 2014 роки», з якого доповідали міністр освіти і науки Дмитро Табачник та Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко, Прем’єр-міністр Микола Азаров привернув увагу до того, що молодь під час обрання фаху, надає перевагу таким професіям як юрист, менеджер, фінансист та ін. У той самий час з метою підвищення авторитету робітничих професій Урядом ухвалено рішення про збільшення державного замовлення саме на робітничі професії, що дає можливість молодим людям отримати освіту і фах безкоштовно.

- Питання підвищення престижності праці і робітничих професій на сьогодні є вкрай актуальним, – сказав у своєму коментарі заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, який брав участь у засіданні Уряду, - тому увага до цього питання прем’єра ще раз підтверджує своєчасність порушення цієї проблеми ФПУ. З метою її вирішення нами напрацьовано цілий комплекс заходів, які ляжуть у основу документу, що буде винесено на розгляд Ради ФПУ найближчим часом.

Гостра дискусія виникла під час розгляду питання «Про схвалення проекту Меморандуму про порозуміння між Кабінетом Міністрів України та підприємствами гірничо-металургійного комплексу». Проектом урядового розпорядження передбачається встановлення низки пільг для підприємств ГМК, зокрема, зі сплати окремих податків, плати за енергоносії та ін. Однак, учасники обговорення порушили питання про доцільність надання преференцій лише для однієї окремої галузі, а також висловлювалися застереження щодо можливого перерозподілу понесених витрат та перекладання їх у подальшому на підприємства інших галузей, а саме на малий і середній бізнес.

За підтримку меморандуму висловилися як роботодавці, так і представник профспілок.

Виступаючи з цього питання С.Кондрюк зазначив, що металургійна галузь – одна з провідних у вітчизняній економіці, від якої залежить не тільки надходження до Держбюджету, а також можливість багатьом працівникам мати роботу. Тому меморандум потрібен, але керівники зазначених підприємств насамперед мають приділити увагу питанням погашення багатомільйонних боргів, які накопичились у них перед Пенсійним фондом України. Також потрібно забезпечити гарантії щодо погашення заборгованості із зарплати, не допущення скорочення кількості робочих місць, - у такому випадку документ буде носити конструктивний характер.

З такою думкою погордився прем’єр-міністр, який дав доручення чітко прописати у Меморандумі зобов’язання як КМУ – з одного боку, так прописати комплекс заходів, що має бути забезпечено металургійними підприємствами – з іншого боку. Перед усім, стосовно беззаперечного повернення заборгованої зарплати та забезпечення зайнятості працюючих.

Питання своєчасного розрахунку з працівниками на засіданні Уряду також порушувалося у зв’язку з початком літнього оздоровчого сезону та шкільних канікул. Міністр соціальної політики Наталія Королевська звернула увагу на проблеми, що існують у освітній галузі. Працівникам закладів освіти у окремих регіонах не виплачують відпускні. М.Азаров визначив відповідальними за забезпечення усіх належних виплат профільні міністерства та керівників місцевих органів виконавчої влади і поставив завдання забезпечити стовідсотковий розрахунок з людьми. 

З метою комплексного вирішення зазначеного питання ухвалено рішення про підготовку його до розгляду на черговому засіданні КМУ наступної середи.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ