DSC09324 1

Уряд на своєму засіданні 3 березня 2020 року ухвалив Постанову, підготовану Мінекономрозвитку, про внесення змін до порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки.

За оцінкою Голови СПО об’єднань профспілок, Голови ФПУ Григорія Осового, таким чином продемонстровано, що політика на дерегуляцію господарської діяльності та зменшення тиску на суб’єкти господарювання і зменшення контролю за їх роботою продовжується.

Однак, профспілки переконані: коли мова йде про життя і безпеку працівників, необхідно керуватись не лише економічною доцільністю, а чітко розуміти, що життя людини, її здоров’я це - найбільша цінність для держави.

Саме до цього привернув увагу урядовців представник профспілок, виступаючи на засіданні Уряду. Адже, зазначеною Постановою більш ніж удвічі скорочено перелік небезпечних робіт та технічних засобів. Для статистики: у 2011 році цей перелік містив 102 позиції, а наразі у ньому лишилося тільки 8. Як застерігають профспілки,  такий форсований режим скорочення переліку небезпечних робіт і устаткування загрожує збільшенням ризиків для життя і здоров’я людей, які працюють.

- Тому до кожного подібного рішення урядовцям потрібно ставитись дуже ретельно, - наголосив профспілковий лідер. - До цього зобов’язують і Конвенції МОП, а з пакету міжнародних нормативно-правових актів, які мають бути імплементовані в Україні у процесі євроінтеграції, більше 40 стосуються саме забезпечення належних умов і охорони праці та здоров’я працівників, а також збереження навколишнього середовища. Наразі в Україні з необхідних сорока актів імплементовано лише шість.

За словами Голови ФПУ, потребує посилення відповідальності роботодавця за не створення ним необхідних умов праці на робочих місцях. Було також зауважено про те, що профспілковій стороні проект Постанови Уряду про зміни до порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію небезпечних машин, механізмів та устаткування був направлений лише за 1 день до її внесення до порядку денного засідання Уряду. Це, звісно, не дозволило долучитись до обговорення документу усіх бажаючих з СПО об’єднань профспілок. Таку практику необхідно змінювати, - наголосив профспілковий представник.

Прес-центр ФПУ