20190530174342 6327

Серед низки питань, що розглядались на засіданні Уряду 15 липня ц.р., обговорено питання формування складу  Координаційного центру з питань трансформації вугільних регіонів України.

 

До порядку денного засідання Уряду Міністерством з розвитку громад та територій України було внесено проект постанови з наміром виключити зі складу Координаційного центру, створеного у травні ц.р., представників профспілок шахтарських колективів і вугільних підприємств. Замість яких ввести до складу Центру потрібних урядовцям галузевих експертів державного та приватного секторів.

Звичайно, такі наміри викликали бурхливу реакцію і категоричне заперечення профспілок.

Позиція профспілок: оскільки кардинальні зміни, пов’язані з реформуванням вугільної галузі, будуть стосуватись членів трудових колективів шахт і вугільних підприємств у тих чи інших регіонах країни, рішення щодо їх запровадження мають обговорюватись і з представниками тих, кого вони безпосередньо стосуються.

На чому акцентував увагу урядовців Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ  Григорій Осовий.

- Чому трудові колективи позбавляють права представляти інтереси працівників, висловлювати свою думку і позицію з питань, які стосуються трансформації вугільної галузі? –запитав він і офіційно передав Міністру розвитку громад та територій України Олексію Чернишову і до Секретаріату КМУ письмове звернення з вимогою не допустити виключення представників профспілок шахтарських колективів і вугільних підприємств із складу Координаційного центру.

Нажаль, чиновники проігнорували профспілкову вимогу в остаточній редакції документу, який опубліковано 20 липня ц.р.

Така зневага до людей праці, за оцінкою Г.Осового, викличе негативну реакцію в шахтарських колективах, і цю прикру помилку урядовцям вочевидь доведеться виправляти у майбутньому, щоб реформування вугільної галузі відбувалось відкрито, прозоро та за участю представників трудових колективів.

- Влада повинна навчитися вести діалог з шахтарями та профспілками, - наголосив Григорій Осовий, - аби не допускати порушення законних прав та інтересів людей і не перетворювати реформування у протистояння, коли шахтарі вимушені йти на Київ і касками «вибивати» собі борги по зарплатам, або проводити масові акції спротиву.

 

Прес-центр ФПУ