2838447322

26 серпня Уряд на своєму засіданні розглянув низку питань, які безпосередньо опрацьовувалися СПО об’єднань профспілок у рамках чинної Генеральної угоди, якою передбачена співпраця профспілок та урядовців у розробці та реалізації економічної політики держави.

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий назвав надзвичайно важливим ухвалене на засіданні 26 серпня рішення про спрямування бюджетних коштів на потреби державного машинобудівного підприємства «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова» («Південмаш») Дніпропетровська обл.). Це рішення дасть змогу погасити заборгованість по зарплаті перед працівниками підприємства, а також сплатити єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і обов’язкові податки та збори.

- Відповідні кошти були передбачені у Держбюджеті України для фінансової підтримки «Південмашу», тому трудовий колектив, профком підприємства на різних рівнях порушували питання про необхідність їх перерахування, але справа «не доходила до рук» виконавців, - поінформував Григорій Осовий. – Федерація профспілок України також лобіювала дане питання, щоб держава розрахувалась з «Південмашем». Нарешті, рішення ухвалене і на ці цілі буде спрямовано 342 млн. грн.

Як зазначив лідер профспілок, на жаль, у нас існує проблема, коли підприємство інколи, порушуючи законодавство, виплачує працівникам зарплату, а внесок на соцстрах не перераховує. Настає час, коли люди звертаються до Пенсійного фонду для призначення пенсії, а їм відмовляють у її нарахуванні за ті періоди робочого стажу, коли не сплачувався ЄСВ.  Тоді вони просять допомоги у профспілок, або вимушені йти до суду, але в деяких випадках ситуацію виправити неможливо, особливо, якщо підприємство збанкротувало і є неплатоспроможним. Через це пенсіонери втрачають чесно зароблене.

Тому ФПУ, коли ставить питання про необхідність погашення зарплатних боргів, неодмінно акцентує увагу на тому, що їх виплата має  відбуватись разом зі сплатою ЄСВ.

Ці кошти є вкрай потрібними ще й через те, що їх виплачують по страхових випадках - через безробіття, або по причині тимчасової втрати працездатності. На сьогодні, у період боротьби з пандемією коронавірусу, ця проблема набуває особливої актуальності, тому профспілки вітають рішення Уряду, яким затверджено порядок використання бюджетних коштів для фінансової підтримки «Південмашу».

Прес-центр ФПУ