IMG 2973

Такого обсягу субвенція буде перерахована з Державного до місцевих бюджетів на створення навчально-практичних центрів сучасної професійної освіти у 2020 році.

Урядом на засіданні 26 серпня прийняте відповідне розпорядження КМУ, повністю підтримане профспілками.

У своєму коментарі Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий зазначив, що рівень зношеності фондів профтехучилищ, які є базовими навчальними закладами для робітничих професій, досягає 80%. Зрозуміло, що за таких умов готувати фахівців дуже складно.

Проте, в Україні на ринку праці спостерігається попит на фахівців таких професій, як швачка, тракторист, електрозварювальник, сантехнік. Їх просто не вистачає, хоча бізнес готовий платити висококваліфікованим фахівцям зазначених професій гідну заробітну плату.

Тому Урядом за підтримки соціальних партнерів – роботодавців і профспілок був взятий курс на зміцнення матеріальної бази та створення на базі ПТУ сучасних навчально-практичних центрів, де працювали б висококласні викладачі і було належне оснащення.

Так, у 2016-19 рр. в областях України вже створено 145 таких навчальних центрів, на технічне переоснащення яких пішло 250 млн. грн. бюджетних коштів. Було визначено найбільш потрібні для ринку професії, але наразі у зазначених центрах готується лише 6% майбутніх фахівців, від потреб ринку праці. Тож робота у цьому напрямі має продовжуватись. Реалізація проекту з переоснащення ПТУ в центри сучасної профтехосвіти розрахована аж до 2027 р.

Її актуальність разом з профспілками добре розуміють і урядовці. Як зазначив на засіданні уряду Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, «у більшості закладів професійно-технічної освіти матеріально-технічна база не оновлювалася десятиліттями. Водночас і промисловість, і сільське господарство потребують професійно підготовлених робітників. Тому важливо, щоб наша  молодь була належним чином підготовленою й змогла отримати гідну роботу на українських підприємствах», — наголосив Прем’єр.

Прес-центр ФПУ