16052020

На засіданні Уряду 28 квітня 2021 року серед інших було розглянуто проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів, якими регулюється діяльність КМУ і Центральних органів виконавчої влади.

 

Питання передбачалося розглянути у режимі відкритого обговорення, проте, за пропозицією  міністра Кабінету міністрів Олега Немчінова, це питання було віднесено до таких, що вже узгоджено і може бути проголосоване без обговорення.

Голова СПО профспілок Григорій Осовий втрутився в обговорення порядку денного засідання КМУ і висловив пропозицію, щоб дане питання, все ж таки було обговорено у звичайному режимі.

Річ у тому, що до закону про КМУ урядовці пропонують додати ще додаткову статтю № 46.1 «Урядові комітети». Раніше у законі правового визначення урядових комітетів не було, тому це новація. Як зазначається у проекті закону, Урядові комітети є робочими  колегіальними органами КМУ, які утворюються Урядом, і які попередньо розглядають усі нормативно-правові акти, які потім подаються на розгляд КМУ.

Як вважають профспілки та роботодавці, є цілком зрозумілим, що вони пропонували і наполягали на тому, щоб у Положенні про Урядові комітети було закріплене право профспілок і роботодавців брати участь у засіданнях Комітетів, як представників сторін соціального діалогу.

На жаль, міністр Кабінету міністрів, як доповідач з цього питання сказав, що обговорювати його на засіданні Уряду немає потреби, оскільки його вже було розглянуто урядовим комітетом і депутати не підтримали пропозиції профспілок і роботодавців. Справді, 20 квітня ц.р. урядовий комітет, який очолює Віце-прем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, розглянув зазначений законопроект і, дійсно, не підтримав пропозиції СПО профспілок і роботодавців щодо їх представництва, лише взявши їх до відома.

Григорій Осовий відзначив, що представництво профспілок у роботі урядових Комітетів кореспондується зі статтею 20 Закону про діяльність КМУ, де визначено, що Кабмін виступає стороною соціального діалогу на національному рівні та проводить консультації з іншими сторонами соціального діалогу з питань формування, реалізації державної соціальної та економічної політики, врегулювання трудових, соціально-економічних відносин.

- Здавалося би, що пропозиція профспілок і роботодавців, що ми маємо бути присутніми на цих площадках, де йде попереднє обговорення проектів актів, які потім будуть розглядатися і ухвалюватись Урядом, є цілком логічним та законним, - наголосив лідер профспілок, - саме тут можна узгоджувати позиції сторін, і нам не зрозумілі позиція і мотиви, чому Урядовий Комітет не підтримав таку цілком обґрунтовану пропозицію профспілок.

У відповідь на заяву Немчінова про те, що нібито усі позиції з приводу зазначеного законопроекту вже узгоджені та не потребують їх обговорення на засіданні Уряду, Прем’єр-міністр сказав,  що у такому випадку Уряд не буде знову вдаватись до дискусії, але профспілки і роботодавці можуть подати свої пропозиції до законопроекту вже при його розгляді у Верховній Раді і урядовці на цьому етапі готові до їх обговорення.

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий заначив: - нам прикро, що один з соціальних партнерів – Уряд практично ухилився від нагальної та необхідної підтримки взаємодії з іншими сторонами діалогу, хоча доцільність такої взаємодії очевидна. Зараз представники СПО профспілок і роботодавців беруть участь у роботі Урядових Комітетів  і ця робота є корисною, оскільки більшість питань вже на цьому етапі проходять фазу узгодження позицій Сторін.

Ну що ж, профспілки будуть діяти у той спосіб, що існує, маючи своїх представників  у ВР і апелюючи до  парламентських Комітетів, народних депутатів стосовно внесення необхідної поправки до поданого Урядом законопроекту.

Прес-центр ФПУ