pensija vo francii

Рішення про проведення індексації пенсій, збільшивши їх на 14%, ухвалив Уряд на своєму засіданні 16 січня 2022 року. Цією ж Постановою передбачено низку заходів з підвищення рівня соціального захисту найбільш уразливих верств населення у 2022 році.

 

Напередодні Верховна Рада України проголосувала за закон, яким встановлюється щорічна індексація пенсій 1 березня і стосуватиметься вона усіх категорій пенсіонерів.

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий назвав такі рішення соціально справедливими. Він наголосив, що питання індексації пенсій постійно знаходиться у полі зору сторін соціального діалогу. Навколо нього точилися гострі дискусії, але на сьогодні можна констатувати, що у нормативній частині рішення знайдено. Тепер для його втілення у життя потрібно відшукати достатньо коштів як з Пенсійного фонду - від сплати ЄСВ, так і з Держбюджету.

Тим не менш, кожен громадянин, який отримує страхову пенсію, а також військові пенсіонери та інші категорії отримають підвищення. Величина такого зростання буде різною, але, за розрахунками Мінсоцполітики, середній розмір збільшення пенсії становитиме близько 360 грн., а мінімальна сума індексації - не менше 100 грн.

Як вважають профспілки, соціальна справедливість полягає і в тому, що відтепер законодавчо ліквідовано норму, через яку раніше такі категорії як військовослужбовці, державні службовці, вчені не підпадали під щорічну індексацію пенсій. Тепер кожного року пенсії будуть перераховуватися і для них. Перерахунок також торкнеться працюючих пенсіонерів, але відбудеться це пізніше, за попередніми прогнозами, у квітні поточного року.

У законі прописано формула обчислення щорічного коефіцієнту підвищення пенсій, який враховує розмір середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, і показник зростання споживчих цін. Після проведення необхідних розрахунків, коефіцієнт зростання зарплати, із застосуванням якого здійснюватиметься перерахунок пенсій, цього року становить 14%. Передбачається, що з 1 березня 2022 року на коефіцієнт 1,14 збільшиться показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, що обліковуються для обчислення пенсії, для перерахунку пенсій, призначених до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

 

Отже, з 1 березня 2022 року на 14% збільшать пенсії:

- військовим пенсіонерам (середній розмір підвищення для них становитиме 705 грн.);

- для деяких категорій громадян проіндексують соціальні пенсії, які б мали зрости (у зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму) лише наприкінці поточного року , але Уряд вирішив "спрацювати на випередження";

- також будуть проіндексовані доплати українцям віком від 75 років;

- зростуть мінімальні пенсійні виплати по інвалідності внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС та по втраті годувальника;

- допомога на кожну дитину, яка виховується у багатодітній сім’ї, збільшиться до 2100 грн;

- на такому ж рівні буде встановлено мінімальний розмір державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства і дітям з інвалідністю, а також особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, які одержують державну соціальну допомогу.

Крім того, з 1 березня 2022 року підвищаться мінімальні пенсійні виплати для осіб, які мають страховий стаж 30/35 років (для жінок та чоловіків відповідно) та для осіб з інвалідністю І групи - до 2 тис 300 грн, а для осіб, які не працюють, зі страховим стажем меншої тривалості – до 2 тис 100 грн. Пенсія також буде проіндексована для малозабезпечених пенсіонерів, які мають достатній стаж, але протягом трудового життя отримували низьку зарплату.

Таким чином, перерахунок пенсій загалом торкнеться понад 10 млн пенсіонерів.

 

Пресцентр ФПУ