zkx

 

Івано-Франківське облуправління житлово-комунального господарства, обласна галузева організація профспілки в листопаді 2011 року направила звернення до керівників підприємств та голів профкомів про всебічну підтримку програми “За якісне громадське обслуговування”. В ньому запропоновано господарникам і профспілковим активістам спрямувати свою роботу на всебічне поліпшення якості житлово-комунальних робіт та послуг. Рекомендовано довести дану програму до кожного працівника на нарадах, зборах трудового колективу. Що ж було зроблено в цьому плані за пройдений час?

Питання “Про участь господарників та профспілкових організацій в кампанії за якісне та доступне громадське обслуговування” було розглянуте на пленумі обласної організації профспілки працівників житлокомунгоспу, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення. З доповіддю виступив голова облорганізації профспілки З.Г.Павлишин, із співдоповіддю – голова Івано-Франківського міського комітету профспілки Я.І.Павлюк.

Доповідачі, учасники пленуму наголошували, що на Прикарпатті проводиться належна робота по якісному громадському обслуговуванню. Особлива увага приділяється поліпшенню якості питної води. Так, в містах Городенці, Тлумачі та Рогатині побудовано станції пом”якшеннчя води. В м. Коломиї за кошти позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку встановлено 6 енергоощадних насосних агрегатів, установку коагуляції на водозабірних спорудах для покращення очистної води від каламутності.

В м. Калуші комунальне підприємство “Екосервіс” за підтримки місцевої влади домоглося поліпшення якісного обслуговування споживачів шляхом впровадження нових методів роботи із замовниками, організаційних заходів та цінової політики. Впроваджено і успішно працює механізм розрахунку із споживачами згідно норм накопичення твердих побутових відходів.

Завдання даного проекту є перехід на європейську систему збирання, переробки та захоронення не утилізованих відходів та системне вирішення чистоти природного середовища.

Кожного року проводиться обласний конкурс населених пунктів з кращого благоустрою та підтримки громадського порядку.

Комунальники докладають зусилля, аби домогтися нормального життєзабезпечення громадян, надання необхідних послуг. Водночас, як наголошували учасники пленуму, належний стан більшості підприємств області та комунікацій є критичним та загрозливим для безпечної роботи. За останні 5 років транспортні засоби та механізми майже не поновлювались, темпи руйнації вищі за темпи оновлення основних засобів галузі.

Механічний стан більшості обєктів господарювання пройшов критичну межу. Вони функціонують лише завдяки високої відповідальності та ентузіазму працівників. Однак, оплата їх праці залишається вкрай низькою. Середня зарплата працівників галузі в 2013 році складала 2,5 тис. грн., а на житлових підприємствах – лише 2,1 тис. грн. І при цьому мали місце неодноразові випадки із затримки заробітної плати. Як наслідок, проводились масові акції протесту з ініціативи профорганізацій галузі під стінами обласного казначейства з вимогами своєчасного фінансування виконаних робіт та наданих послуг.

Для досягнення цілей кампанії “За якісне та доступне громадське обслуговування”, поліпшення соціального захисту працюючих облорганізація профспілки та профкоми активно використовують соціальний діалог. Укладаються всеукраїнські галузеві угоди, а на рівні області – регіональні угоди з більшістю виконавчих комітетів міських рад, міськими організаціями роботодавців та спільним представницьким органом профспілок.

На рівні підприємств ЖКГ укладені колективні договори, до яких включені додаткові зобов”язання господарників щодо умов та оплати праці, стимулюючи надбавки та соціальні пільги.

На жаль, контроль за виконанням положень колдоговорів здійснюється незадовільно. Про цьому, інформував у своєму виступі голова Коломийського райкому комітету профспілки житлокомунгоспу В.М.Луканюк, на більшості підприємств міста господарники не дбають про належні умови працівників. Людям ніде помитись після зміни, в жалюгідному стані знаходиться робочий одяг. І такий стан спостерігається не тільки в Коломиї. Практично в усіх трудових колективах галузі голови профкомів не звільнені, виконують ці важливі обовязки на громадських засадах. В такому разі профактивістам важко предявити вимоги керівникам, від яких вони повністю залежні, за не виконані положення колективного договору.

На підвищення ефективності дій профспілок спрямована спільна постанова обласної організації та Івано-Франківського міського комітету профспілки. Пропонується виборним профорганам та профспілковим профорганізаціям взяти активну участь у формуванні місцевих бюджетів, в розробці цільових програм розвитку житлово-комунального господарства, домагатися від органів місцевого самоврядування розрахунків за виконані роботи та надані послуги, встановленню економічно обгрунтованих тарифів, які б забезпечували рентабельне функціонування підприємств та виконання зобов"язань за колективними договорами.

Учасники пленуму звернулися до всіх сторін соціального діалогу підтримати кампанію «За якісне та доступне громадське обслуговування» та сприяти зміцненню матеріальної бази обєктів житлово-комунального господарства, як запоруку гарантій безпеки населених пунктів області.

В роботі пленуму взяли участь голова Ради профспілок області І.Є.Басюк та заступник начальника облуправління житлово-комунального господарства В.Г.Мельник.

 

                Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області