IMG 7554

 

Нещодавно на Черкащині відбулося офіційне відкриття Проекту Міжнародної організації праці ««Добровільне і конфіденційне консультування і тестування на ВІЛ для працівників».

         Проект впроваджує Федерація профспілок Черкаської області за участю обласного центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом за підтримки Об’єднаної Програми ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС) і Фонду народонаселення ООН (ФН ООН).

 

IMG 7634

 

         У відкритті Проекту взяли участь голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко, директор державної установи «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами» МОЗ України Наталія Нізова, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, радник ЮНЕЙДС Олена Шерстюк, координатор проектів ФН ООН Андрій Поштарук, перший Віце-президент Спілки орендарів малих, середніх і приватизованих підприємств України В’ячеслав Биковець, довірений лікар ФПУ Віталій Легков, Начальник територіального управління Держгірпромнагляду в Черкаській області Іван Кошелюк, профактив області та представники трудових колективів.

 

IMG 7601

 

Голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко у вступному слові акцентував увагу на основних завданнях реалізації проекту - охоплення працівників області послугами з добровільного консультування та тестування на ВІЛ, полегшення доступу до лікування для тих, хто виявився ВІЛ-позитивним, попередження поширення ВІЛ-інфекції серед працюючого населення, збереження трудового ресурсу. Адже проблема ВІЛ/СНІДу давно вийшла за межі медичної і носить соціальний та трудовий характер. Небезпечна тенденція сьогодення – збільшення захворюваності у благополучному середовищі населення, а не серед груп ризику, як це було раніше, з кожним роком набуває все більших масштабів.

 

IMG 7504

 

Досвід проведеного проекту щодо профілактики ВІЛ серед працюючих на підприємствах, організаціях Черкащини в 2012-2013 роках (охоплено 12 підприємств, установ, майже 15 тисяч працюючих) показав необхідність розширення роботи в колективах, а саме тестування на ВІЛ.

Федерацією профспілок спільно з галузевими профоб’єднаннями, адміністрацією та профспілковими комітетами відібрано 6 підприємств, на яких буде реалізовано проект. Серед таких, зокрема, ПАТ «Азот», Черкаська ТЕЦ, Черкаський медичний коледж, Черкаський національний університет імені Б.Хмельницького, Корсунь-Шевченківський коледж ім.Т.Г.Шевченка, кондитерська фабрика «Меркурій». Передбачено провести тестування на ВІЛ 2 тисяч працівників. Кошти на придбання тестів виділені МОП.

 

IMG 7843

 

У ході презентації висвітлені проблеми національного рівня щодо ВІЛ/СНІДу, тенденції захворюваності на ВІЛ, заходів Міністерства охорони здоров’я України, зокрема Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами, практичної реалізації Національної стратегії тристороннього співробітництва з протидії ВІЛ/СНІДу у сфері праці на 2012-2017 роки.

Голова Черкаської обласної ради Коваленко В.М. звернула увагу на проблему тестування і захисту військовослужбовців, які беруть участь у бойових діях на Сході України.

Під час презентації проекту пройшли тестування 25 осіб, підтвердивши власним прикладом важливість реалізації проекту.

Представники міжнародних організацій разом з виконавцями проекту відвідали Черкаський національний університет імені Б.Хмельницького та Черкаську ТЕЦ, де спільно з адміністраціями та профактивом обговорили деталі реалізації проекту в колективах.

 

 

Федерація профспілок Черкаської області