У профспілковому готельному комплексі «Гетьман» 12 березня відбулося засідання Ради Обєднання профспілок Львівщини, на якому профспілкові активісти підбили підсумки роботи профспілок Львівщини за минулий рік та визначили основні завдання на 2015 рік щодо захисту працівників в умовах погіршення їх соціально-економічного становища.

У засіданні взяв участь і виступив Голова ФПУ Григорій Осовий.

Відкриваючи засідання Ради голова Обєднання Роман Дацько наголосив, що профспілки, як найчисельніша громадська організація, намагаються постійно тримати руку на пульсі подій. Сьогодні наша країна переживає не кращі часи, люди потерпають від військових дій на сході країни, загострюються економічні проблемиобвал гривні, замороження зарплат, підвищення цін на товари першої необхідності, безробіття. Все це має спонукати соціальних партнерів до більш дієвого, а, головне, результативного діалогу і співпраці. Як зауважив профлідер області, що хоч і є Генеральна угода, але діалог між соцпартнерами проходить мляво, малоефективно і майже безрезультатно.Зараз чимало спілчан чекають відповіді на запитання: а що буде завтра? , - зазначив він.

У сввоєму виступі Роман Дацько підкреслив, що профспілки всіляко намагаються допомагати і захистити людину праці. Юристи ОПЛ, галузевих профорганізацій беруть участь у судах і тільки за 2014р. було виграно 125 суди, і людям було повернуто понад 1 млн.296 тис.грн. ОПЛ всіляко намагається проводили різні семінари-наради, навчальні виїзди у райони, але незважаючи на це роль профспілок слабне. А слабне через фінансові проблеми. Якщо є кошти, тоді є можливість проводити різні акції, страйки, підготувати додаткову літературу.

Далі доповідач стисло зупинився на дієвості колективних договорів, питаннях охорони праці, а також сказав, що вже необхідно думати і про літнє дитяче оздоровлення, а також висловився щодо майбутього Фонду соцстраху і соціально-курортного лікування, проведення профспілкового навчання.

Підсумовуючи свою доповідь, голова ОПЛ наголосив, що профспілки Львівщини мають дотримуватися літери “3” – зайнятість, зарплата, здоров’я. Ми шукаємо методи як вдосконалити свою роботу, і надіюся на тісну співпрацю із галезувими профорганізаціями і профкомами.

Після закінчення доповіді відбулося її обговорення.   Цікавими були виступи О.Турчина, голови галузевої профспілки вугільників, Михайла Підгурського, голови профспілки працівників культури, Ірини Бродик, голови Жовківської районної організації профспілки працівників освіти і науки, Оксани Захваткіної, голови обласної профспілки працівників сільського машинобудування, Ольги Сорочинської, голови первинної профспілкової організації Городоцької швейної фабрики.

Всі виступаючі були одностайними і сказали, що профспілки ще слабо стоять на захисті соціально-економічних інтересів спілчан, а влада до діалогу з профспілками не поспішає. В своєму виступі Ірина Бродик наголосила, що профспілки сильні тоді, коли вони єдині і згуртовані, і як приклад сказала, що коли приймався бюджет Жовківського району, то всі голови профкомів освітян прийшли до зали засідання і, звісно це дало результат. У бюджеті на 2014 рік освітяни району будуть профінансовані на 100 відсотків і збережені усі надбавки. Вона також зауважила, що профспілки ще слабо поінформовані, а спільні акції щодо соціально-економічного захисту людини праці майже відсутні. Михало Підгурський також закликав профспілки до єдності, і розповів про стан справ у галузі. Як спільно призупинити скорочення, під яке попадають понад 1000 культпрацівників у селах Львівщини, як людям вижити за 0,25 ставки, запитує колег і владу профлідер працівників культури.

Оксана Захваткіна, голова обласної профспілки працівників сільгоспмашинобудування, загострила проблему щодо подальшої долі Львівського автобусного заводу і „Сільмашу“. Вона поінформувала присутніх, що профспілка просила владу подбати про людей і повернути це підприємство у державну власність. Давайте спільними зусиллями захистимо себе і один одного – закликала профлідер. Олег Турчин, голова профспілки шахтарів, підняв проблему забезпечення червоноградським вугіллям Добротвірської та Бурштинської ТЕС, а також висловив стурбованість тим, коли нарешті шахтарям повернуть заборговану платню, адже на сьогодні шахтарі профінансовані лише на 36%. Ці акції протесту, що відбулися в Києві, організували і провели лише шахтарі, і чому ніхто не підтримав нас. Де профспілкова солідарність?

Потім до слова було запрошено голову ФПУ Григорія Осового, який подякував за запрошення, а також поінформував про те, над чим зараз працюють профспілки України. Аналіз конфліктогенної ситуації в Україні, що склалася за останні місяці свідчить про посилення соціальної напруги в суспільсті, а отже, за словами профлідера, профспілки не мають права, і не повинні стояти осторонь подій, які проходять зараз в Україні. Діалогу з Урядом немає, так як і немає чіткої солідарності і консолідації профспілок щодо захисту людини праці. Де вихід? Профспілки стоять на тому, що треба шукати діалог з Урядом, роботодавцями – виробляти план спільних дій, адже не є секретом, що з 43 млн.українців лише вісім працюють, і то чимало із них отримують мінімальну зарплатню.

Лідер українських профспілок як співголова Національної тристоронньої соціально-економічної ради презентував проведення, після паузи, що виникла у зв’язку зі зміною Уряду, розширеного засідання Президії НТСЕР на прикінці березня – початку квітня ц.р. за участі Прем’єр-міністра і Міністра фінансів України. Мова на засіданні буде йти про соціально-економічний розвиток української держави в сучасних умовах. Сьогодні надто складні реформи потребують, як ніколи, постійного конструктивного діалогу профспілок з Урядом і роботодавцями, - підкреслив Григорій Осовий.

Він також звернув увагу профактиву області на необхідність консолідації та модернізації національного профспілкового руху, створення необхідних умов для соціально-економічного захисту членів профспілок. Сьогодні, коли у зв’язку з розширенням повноважень місцевого самоврядування, центр профспілкової роботи буде зміщуватися на місця, Голова ФПУ переконаний, що громада позитивно сприйматиме профспілковця не за набором правильних фраз і популістських закликів, а за діями спрямованими на задоволення законних прав і інтересів працівників та членів їх сімей – під гаслом «Зроби сам!», і навів при цьому приклад діяльності політичної партії "Об'єднання "Самопоміч", з керівником депутатської фракції якої мав нещодавно зустріч у парламенті.

При цьому він зауважив, що результати роботи Федерації профспілок України в умовах проведення реформ у значній мірі будуть залежати не лише від діяльності керівництва у Києві, а від тих реальних кроків і дій, що будуть зроблені на місцях, у первинках, де профспілковий лідер найкраще знає проблеми трудових колективів.

Підсумовуючи Голова ФПУ зазначив, що соціальні партнери мають спільно виробити стратегію щодо майбутнього. І, якщо народ не відчує і не побачить ніяких реформ, може виникнути нове соціальне збурення, а це не потрібно ні профспілкам, ні Уряду.

Після всіх виступів була прийнята відповідна постанова, а також затверджено Регламент ОПЛ і виконання бюджету ОПЛ за 2014 рік та на наступний рік.

 

ІАЦ


фоторепортаж:

 

IMG 8603

 

IMG 8682

 

IMG 8619

 

 

IMG 8705

 

IMG 8716

 

 

IMG 8730

 

IMG 8702

 

 

IMG 8773

 

IMG 8783

 

IMG 8800

 

 

 

 

 

Об'єднання профспілок Львівщини