download 1

Верховна Рада 30 березня ухвалила законопроєкт № 3275 щодо додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19). Документ стосується як безпосередньо заходів із протистояння недузі (зокрема, спрощення виробництва і закупівлі медичного обладнання, медзасобів та препаратів), так і підтримки бізнесу й населення в умовах карантину і економічної кризи.

Одне із завдань – зменшити ризик звільнень працівників або їх “безстрокового” перебування у відпустках за власний рахунок. Для цього Кабінету міністрів доручили терміново підготувати кредитну програму для підтримки зарплатних фондів підприємств. Скасовано також усі обмежувальні “планки” для сум отриманих тим чи іншим малим або середнім бізнесом кредитів (приміром, позичку за держпрограмою “5-7-9” можна буде отримати не один раз). Додано й низку законодавчих норм, які мають спростити організацію бізнесом дистанційної роботи та встановлення гнучких графіків для працівників.

Згідно із ухваленим законом, Кабінет міністрів має невідкладно посилити контроль за ціновою ситуацією на споживчому ринку і підтримати медиків та виробників медичних засобів і препаратів.

Нажаль, у Верховній раді наразі не знайшлося голосів за законопроєкт щодо змін до Державного бюджету - 2020. А без цього реалізація низки положень нового “антикоронавірусного” закону “під питанням”.

Прес-центр ФПУ