РАБ


 

Проблема соціальної несправедливості провокує нестабільність. Вирішення цієї проблеми багато у чому залежить і від тих, хто пропонує робочу силу, і від тих, хто пропонує робочі місця. На цьому наголосив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий на X з’їзді Федерації роботодавців України, що відбувся 2 червня.

 

 

 

«Профспілки, які захищають права та інтереси найманих працівників, добре знають ті проблеми, особливо пов’язані із зонами соціальної несправедливості, які зараз турбують людей праці, - зазначив профспілковий лідер. – Опитування, яке проводилось по лінії ООН, засвідчило, що в Україні 74 відсотки вважають головною проблемою в країні реалізацію людського потенціалу. Друга проблема – саме соціальна несправедливість».

 

Григорій Осовий підкреслив: стан найманих працівників сьогодні є критичним. Тому, що не відтворюється трудовий потенціал, немає достатньої кількості робочих місць, які потрібні країні. Голова ФПУ навів таку красномовну цифру: з 26 млн. працездатних людей економічну активність проявляють тільки 18 млн. А з цих 18 млн. мають штатну, офіційну роботу лише 9 млн. громадян. «Зрозуміло, що ці 9 млн. працюючих, які не тільки створюють національний продукт, але і забезпечують 12,5 млн. пенсіонерів, відчувають велике навантаження, - сказав він. - Тому потрібні глобальні структурні зміни на ринку праці. І профспілки за те, щоб такі зміни відбулися».

 

РАБ1

 

 

Одною із головних змін Григорій Осовий назвав можливість самореалізації людини, яку має дати йому держава. А сьогодні, навіть за офіційною статистикою, на одне робоче місце в Україні претендує 10-12, а в деяких регіонах 20-25 громадян. При цьому дуже багато українців рухаються за в пошуках кращого життя за кордон.   Тому створення нових робочих місць Голова ФПУ вважає задачею номер один і для держави, і для роботодавців, і для профспілок.

 

Григорій Осовий зазначив, що внутрішні резерви та зовнішні запозичення треба використовувати дуже ефективно для створення якісного трудового потенціалу, якій працював би в Україні і на Україну. А поки в плані розмірів зарплати Україна стрімко регресує і зараз займає останнє місце в Європі.

 

РАБ3

 

 

Необхідно, на думку голови ФПУ, при розробки економічних проектів, програм і стратегій обов’язкове враховувати позиції і пропозиції соціальних партнерів. На жаль, цього не відбувалось ні під час розробки президентської програми «2020», ні урядової програми, ні при підписанні коаліційної угоди. Треба відроджувати соціальний діалог, надавати йому конструктивний і результативний характер.    

 

Голова СПО об’єднань профспілок закликав делегатів форуму роботодавців шукати шляхи забезпечення прав та інтересів не тільки бізнесу, але і найманих робітників. І в цьому роботодавці профспілки підтримують. «Профспілки і роботодавці мають вирішувати проблеми працюючої людини спільно», - впевнений Григорій Осовий. Цю його пропозицію учасники форуму зустріли бурхливими оплесками.

 

РАБ2

 

 

З'їзд Федерації роботодавців України пройшов під девізом «Україна завтра». В центрі уваги заходу були питання європейського та українського бачення варіантів для виходу української економіки із затяжного кризового стану. У рамках проведення з'їзду відбулись дискусійні панелі.

 

У заході взяли участь близько 200 власників та керівників підприємств, відомих бізнесменів з усіх регіонів України, які представляють всі галузі національної економіки. Вони обговорили нову економічну політику та шляхи, які дозволять покінчити з деіндустріалізацією в Україні, припинити спад виробництва та, як наслідок, підвищити добробут українського населення.

 

Окремо було приділено увагу питанню розвитку трудового потенціалу та його ролі у підвищенні конкурентоспроможності України. В центрі уваги з'їзду була також презентація Агентства модернізації України, ініціатором створення якого у березні 2015 року стали Федерація роботодавців України, українські профспілки, європейські провідні експерти та науковці. Першим результатом роботи Агентства модернізації України має стати комплексний погляд на пріоритетні напрямки соціально-економічного розвитку України, який буде реалізований у Програмі модернізації України. Істотний акцент у Програмі робиться на реалізацію інноваційного потенціалу країни, розвиток підприємництва і поліпшення інфраструктури.

 

Цілями реформ на найближчих 10 років названі збільшення тривалості життя з 71 до 74 років, збільшення витрат на охорону здоров'я в три рази до 1500 доларів на людину на рік, забезпечення щорічного зростання ВВП на 5-6%. Необхідні кроки для реалізації плану – завершення збройного конфлікту на Сході України, створення умов для залучення іноземних інвестицій та будівництва нових промислових підприємств, збільшення присутності України на зовнішніх ринках.

 

 

 

ІАЦ