ГРУЗ1

 

Грузія пройшла шлях реформ декілька раніше України, тому її досвід та досвід діяльності грузинських профспілок по соціально-економічному захисту працюючої людини вкрай важливі для профспілок українських. На цьому наголосив Голова СПО обєднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий на конференції «Україна – Грузія. Консолідація профспілкового руху», що почала роботу 4 червня у Києві.

Профспілковий лідер підкреслив актуальність такої конференції для вивчення досвіду грузинських профспілок у боротьбі із негативними наслідками реформування економіки країни. Це такий досвід, зазначив він, який допоможе нам у пошуку найбільш ефективних шляхів відстоювання законних прав та інтересів людини праці.

 

ГРУЗ

 

Григорій Осовий проінформував, що СПО об’єднань профспілок від емоційних висловлень вже перейшов до активних дій. Він вступив в національний трудовий спір з Урядом та СПО роботодавців, провів дві акції протесту біля Будівлі Уряду з конкретними вимогами. Готується третя акція. Профспілки долучають до роботи по забезпеченню прав працівників відомих політиків та фракції парламентської коаліції. У зв’язку з цим консолідація профспілкового руху, зокрема по лінії Україна - Грузія дуже важлива та корисна. А уроки та досвід діяльності грузинських профспілок може підказати українським профспілкам технології попередження негативних явіщ.

ГРУЗ4

 

Захід організовано Регіональним офісом Фонду ім.. Фрідріха Еберта в Україні та Центром солідарності AFL-CIO. У конференції активну участь беруть керівництво та працівники апарату Федерації профспілок України, представники її членських організацій.

Перед учасниками заходу виступили заступники Голови ФПУ Сергій Кондрюк та Сергій Українець, директор Регіонального офісу Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні Штефан Мойзер, директор центру Солідарності Трістан Масат, голова Об’єднання професійних спілок Аджарії Ілля Вердзадзе, представники українських та грузинських профспілок.

ГРУЗ2

 

Серед питань, що обговорили учасники конференції – національний та міжнародний контекст реформ ринку праці, які відбулися в Грузії – Лібертарианський підхід та ідеологічна підтримка, Трудовий кодекс Грузії 2006 року – Ринок праці та система реформ трудових відносин, роль профспілок в підтриманні демократичних альтернатив щодо політики жорсткої економії, інструменти боротьби з наслідками лібертарианської політики на національному та міжнародному рівнях, консолідація руху профспілок в рамках політики жорсткої економії та анти трудової політики, які висновки слід винести з грузинського досвіду.

 

ГРУЗ3

 

Представники українських профспілок цікавились досвідом грузинських колег щодо соціально-економічному захисту працюючої людини. А повчитися є чому. Навіть гіркому досвіду помилок. Дійсно, може вже досить вчитися на власних помилках, треба вивчати досвід інших та вчитися на їх досвіді та помилках?

 

Інформаційно – аналітичний центр ФПУ