ГЕО

З виступу на мітингу голови профспілкової організації Геологічної компанії (м. Київ) Профспілки працівників геології, геодезії та картографії України Людмили Губ’як:

«Я представляю Профспілку працівників геології, геодезії та картографії України, - сказала вона. - І наш восьмитисячний колектив геологів і геодезистів повністю підтримує справедливі, консолідовані Вимоги Профспілок до Кабінету Міністрів України, вимушений конфлікт в який вступила Федерація профспілок через катастрофічне зниження рівня життя, як громадян країни, так і працівників наших галузей. Ми згідні з вимогами профспілок і вимагаємо необхідності прийняття Урядом рішучих дій по суттєвому покращенню фінансово-економічного стану підприємств і організацій, забезпеченню зайнятості працюючої людини, гідної оплати праці та безпеки.

Профспілки, як представники інтересів трудящих, основною функцією яких є захист конституційних, соціально-економічних, трудових та духовних прав і інтересів працівників, постійно звертаються до Президента, Верховної Ради, Уряду, пропонують конкретні заходи для врегулювання проблемних питань, пропонують проекти законів та зміни до них, але, на жаль, їх не чують, не реагують на звернення, що й призвело до територіально-галузевих акцій протесту.

Уряд фактично випробовує рівень терпіння людей, але як показує історія воно не безкінечне, соціальна напруга перейшла давно межу керованості і стає в ряді підприємств стихійною, що може мати вкрай небезпечний наслідок для України.

Геологія - образно кажучи є «годувальницею» більшості стратегічно важливих вітчизняних галузей і підприємств (вугільної, металургійної, хімічної промисловості, АПК і інших). Сировинна база яка напрацьована в попередні роки поступово зменшується, і сьогодні є нагальна потреба в прирості корисних копалин, на які багаті українські надра.

Для пошуків, розвідки нових родовищ потрібні не роки, а десятиліття - Уряд про це не думає, а щорічно зменшує держзамовлення і не фінансує його належним чином. Видобуток газу, нафти із року в рік зменшується, а приростів нема, що призведе до потреби закупівлі їх в інших країнах та необхідність залучати іноземців для пошуків та розвідки.

Так, що ж ми маємо сьогодні?

Як показує практика, 2015 рік став для всіх працюючих взагалі катастрофічним, відсутність коштів по держзамовленню з початку року, змусили колективи нашої галузі працювати 1-2-3 дні на тиждень. А деякі підприємства навіть 1-2-З дні на місяць. Фактична заробітна плата працівників на рівні мінімальної, або навіть менше мінімальної. Заборгованість із зарплати понад 20 млн. гривень за раніше виконані роботи. І це негативне явище привело до того, що з підприємств звільняються кваліфіковані працівники. Хвилює сьогодні той факт, що не приходить в галузь молодь. А хорошим геологом не можна стати за один рік. Отже, ми вважаємо, що галузь свідомо Урядом поступово розвалюється та знищується.

Шановні урядовці, кадровий, науково-технологічний потенціал іще є, фінансуйте держзамовлення і отримаєте в найближчій перспективі приріст запасів мінеральної сировини, зменшиться залежність від імпорту гостродефіцитної сировини, забезпечуватиметься економічна та національна безпека України».

Прес-центр ФПУ