24611

Вкотре голова Одеської облдержадміністрації М.Саакашвілі вчинив зухвалий публічний випад проти демократії та правопорядку в нашій країні, заявивши про намір «розформувати» профспілку Іллічивського морському порту, яка наприкінці минулого тижня провела мітинг на захист керівника свого підприємства після оголошення глави ОДА Одеської області про його звільнення.

Державному службовцю України, очильнику області, якому згідно із законом належить забезпечувати законність у регіоні, не личить робити подібні заяви про наміри «розігнати» профспілки, які створені виключно на добровільних засадах самих спілчан і покликані обстоювати трудові права працюючих. Лише спілчани вправі вирішувати, чи об’єднуватись їм в профспілки, чи розпускати створену ними профспілку, а не чиновник.

Можливо так відбувалося в Грузії, але Україна – не Грузія, ми - правова держава, яка взяла курс на євроінтеграцію, де забезпечується верховенство права та сучасні цивілізовані методи ведення соціального діалогу. Прикро, що посадова особа такого високого рангу не дотримується елементарних принципів поваги до діяльності громадських організацій, більш того, огульно звинувачує трудовий колектив порту у проведенні антизаконних махінацій.

Звісно, нам не відомі дійсні причини і мотиви прийняття рішення про звільнення керівника порту. Більш того, в порту немає профспілкових структур, що входять до Федерації профспілок України, однак, ми знаємо, що з приходом на підприємство нового керівника, воно не тільки вийшло із кризи, а почало нарощувати потужності, покращилася ситуація з виплатою зарплати, яка стала зростати, посилився соціальний захист працівників. Це вселяє оптимізм та позитивно сприймається більшістю портовиків, які, можливо, побоюються змін на гірше з приходом іншого керівництва.

Федерація профспілок України поділяє обурення працівників Іллічівського морського порту з приводу погроз М.Саакашвілі в їх бік. Цей показовий випадок є свідченням необхідності об’єднуватись профспілкам усіх рівнів і проявляти солідарну позицію у обстоюванні законних прав своєї діяльності, яка захищена не тільки вітчизняним законодавством, а й міжнародними правовими актами, зокрема Конвенціями МОП, ратифікованими Україною.

Прес-центр ФПУ